Yhdysvaltain tuomioistuin määräsi Facebookin maksamaan 5 miljardia dollaria sakkoja

25.07.2019

Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomissio päätti rangaista tunnettua yritystä Facebook, koska se ei pystynyt selviämään käyttäjiensä henkilökohtaisten tietojen vuotamisesta. Komission edustajien mukaan sakkojen olisi oltava vähintään 5 miljardia dollaria. Sääntelyviranomaisen edustajat selittivät suositussa raportissa, että Mark Zuckerbergin omistama yritys ei kyennyt täysin takaamaan käyttäjiensä luottamuksellisuutta, minkä seurauksena he asetettiin julkisesti saataville, ja tämä on suora lain vastainen. Lisäksi yrityksen edustajat kysyivät asemaansa käyttäessään asiakkaidensa puhelinnumeroita ja väittivät, että tämä toimenpide oli välttämätön turvallisuuden kannalta. Mutta itse asiassa näihin numeroihin lähetettiin ilmoituksia. Lisäksi kun heiltä kysyttiin käyttäjien kasvojentunnistusominaisuudesta, he harhauttivat heitä väittäen, että palvelu sammutettiin oletuksena välittömästi, vaikka itse asiassa se ei ollut.

Asiantuntijoiden mukaan Facebookille määrätyn sakon määrä on toiseksi suurin komission historiassa. Samalla on huomattava, että sakkojen määrä vastaa suunnilleen tämän suositun sosiaalisen verkoston kuukausituloja. Lisäksi, kuten kävi ilmi, suuri sakko ei ole ainoa seuraamus, jota yritykselle on sovellettu, lisäksi sen oli pakko kehittää tiukempia toimenpiteitä asiakkaiden turvallisuuden takaamiseksi. Tämä johtuu siitä, että asiakkaiden henkilötiedot saattavat joutua petollisten käsiin. Mutta tämä ei vieläkään ole kaikkia palvelun vaatimuksia. Nyt, ennen jokaista uuden palvelun tai tuotteen lanseerausta, yrityksen on välttämättä suoritettava luottamuksellisuustarkastukset ja laadittava siitä yksityiskohtainen raportti, joka on toimitettava sekä toimitusjohtajalle että riippumattomalle asiantuntijalle. Raportointi olisi tehtävä neljännesvuosittain.

Yhdessä tämän kanssa, jos yritys tekee yhteistyötä ulkopuolisten kehittäjien kanssa, sen olisi kiinnostettava paitsi tuotteen toiminnallisia ominaisuuksia, myös kaikkien sovellusten sertifikaatteja, jotka vahvistavat niiden noudattavan turvallisuusvaatimuksia. Ja vielä yksi komission vaatimus on, että ennen uuden kasvotunnistussovelluksen käynnistämistä yrityksen on saatava käyttäjien suostumus epäonnistumattomasti. Yritystä puolestaan ei vaadittu tuhoamaan tällä periaatteella jo toimivia palveluita, eikä luvat niiden jatkamiselle ole tarpeen.

Ennätysmääräisen sakon määrääminen ja turvallisuustoimenpiteiden tiukentamista koskevat vaatimukset eivät ole kaukana satunnaisesta päätöksestä, koska Facebookia koskeva tutkinta on suoritettu useita vuosia ja se aloitettiin skandaalilla, johon osallistui Cambridge Analytica. On syytä muistaa, että muutama vuosi sitten puhkesi paljon melua yrityksen ympärillä, joka suoritti erilaisia tutkimuksia. Organisaatiolle on toiminnan aikana kertynyt vakaa tietokanta, joka sisältää useiden miljoonien asiakkaiden henkilötietoja. Myöhemmin kävi ilmi, että lähes kaikki saatavilla olevat käyttäjätiedot, tämä yritys myi laittomasti ulkopuolisille.

Muuten, monet julkaisut ovat ilmoittaneet, että tämä yritys havaittiin Donald Trumpin vaalikampanjan aikana. Asiantuntijoiden mukaan tämä järjestö auttoi aktiivisesti Yhdysvaltojen tulevaa presidenttiä. Tämän organisaation työntekijät auttoivat antamalla raportteja siitä, mitkä äänestäjien mieltymykset ovat ajankohtaisia tällä hetkellä ja millä alueella. Lisäksi hän käytti täysin Facebookin resursseja kohdistaakseen yleisön tiettyyn ehdokkaaseen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti