Yhdessä Sveitsin kylistä asukkaille maksetaan kuukausittain 2500 dollaria

12.09.2018

Yksi Sveitsissä sijaitsevista pienten kylien viranomaisista päätti harjoittaa sosiaalista kokeilua. Bloomberg-painoksen toimittajien mukaan tutkimukseen osallistuvat kyläläiset saavat tietyt perustulot, joiden määrä on 2570 dollaria kuukaudessa.

On kuitenkin huomattava, että ennen tämän koetulon aloittamista tutkijat antoivat suurimman osan Reinaun kylän asukkaista Saksan rajan lähellä. Tutkimuksen suorittamiseksi tarvitset kuitenkin varoja tähän tapahtumaan. Hankkeen alullepanijoiden suunnitelman mukaan tätä tehtävää voidaan hallita nopeasti käyttämällä väkijoukon menetelmää.

Ei ole tarpeetonta muistaa, että noin pari vuotta sitten Sveitsin hallitus kääntyi tällaiseen ajatukseen kansalaisten kanssa. Maassa järjestetyn kansanäänestyksen tulosten mukaan useimmat kansalaiset kuitenkin kieltäytyivät ehdotetusta ideasta. Jotkut asiantuntijat eivät kuitenkaan vaikuttaneet tähän, ja päättivät tehdä kokeilun käyttäen esimerkkiä erillisestä kylästä. Tämän aloitteen tärkein innoittajana toimi Rebecca Panian, joka tunnetaan maassa ohjaajana.

On myös otettava huomioon se seikka, että hieman yli 2500 dollarin määrä ei ole niin suuri, kun otetaan huomioon, että Sveitsissä melko kallista elintasoa. Esimerkiksi päivittäistavarakauppias, joka työskentelee 42 tuntia viikossa, saa palkan kuukausittain 3500 frangin sisällä.

Lisäksi julkaisu muistuttaa, että tällainen kokeilu on jo toteutettu yhdessä Euroopan maissa. Puhumme Suomesta, kun osallistumme työttömien kansalaisten tutkimukseen, hallitus maksaa kuukausittain 560 euroa. Tällaisia maksuja kutsutaan yleensä perustuloksi. Tämä ohjelma käynnistyi kahden vuoden projektina viime tammikuussa. Tutkijoiden päätehtävä oli selvittää, onko tällainen hallituksen antama apu kykenevä kannustamaan työelämässä toimimattomia kansalaisia etsimään pysyvää työtä. Tämän aloitteen kannattajat puolestaan ovat halukkaita uskomaan, että säännöllisten perustulojen saaminen voi motivoida työelämän ulkopuolella olevia kansalaisia aloittamaan entistä aktiivisemmin töiden etsimistä.

Tämän hankkeen pääasiallisena väitteenä hänen kannattajansa väittävät, että perustulon saaminen voi suojella kansalaisia työpaikoista, paikoissa, joissa ei ole pitkäaikaisia tai pysyviä sopimuksia. Lisäksi he ovat nyt valmiita siirtymään tilapäiseen työhön ilman pelkoa heidän tulevaisuudestaan. Samalla heidän mielestään tällainen lähestymistapa elvyttää työmarkkinoiden työtä, kun ihmiset eivät enää pelkää etsiä työtä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti