Viro Latvia ja Liettua kehottavat EU: n jäsenvaltioita lisäämään maksuaan

18.02.2018

Peläten seuraukset, jotka saattavat syntyä, kun Yhdistynyt kuningaskunta on päättänyt vetäytyä Euroopan Commonwealth-yhtiöstä, kolme Baltian maata valittivat muille EU: n jäsenille, jotta ne voisivat lisätä säännöllisesti yleiseurooppalaista talousarviotaan. Valituksessa todetaan, että maksujen korottaminen olisi saavutettava vuodesta 2020 lähtien.

Erityisesti Liettuan, Latvian ja Viron johtajien allekirjoittama valitus osoittaa, että he ovat täysin valmiita keskustelemaan tästä asiasta. Heidän mukaansa heillä on pohdintoja Yhdistyneen kuningaskunnan vetäytymisestä Euroopan unionista aiheutuvien seurausten voittamiseksi. Ensinnäkin se koskee rahoitusohjelmaan liittyviä kysymyksiä, jotka ovat olleet voimassa viime vuosina, nykyään. Lisäksi näiden kolmen maan johtajat, johtaja, sanoivat yrittävän vuorostaan paitsi kasvattaa panoksensa yleiseurooppalaiseen talousarvioon myös löytää uusia resursseja talouksilleen. Ainakin he vakuuttivat, että he tekisivät kaiken voitavansa.

Puhuessaan yleisölle Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite päätti muistuttaa jälleen kerran siitä, että kun Yhdistynyt kuningaskunta lopulta poistuu Euroopan unionista, yhteisen vaurauden talousarvio kärsii konkreettisista tappioista noin 13 miljardin euron arvosta. Niinpä Liettuan johtaja totesi puheenvuoronsa yhteenvedon, että kaikki Baltian maat, jotka vastasivat tähän vetoomukseen, ilmaisevat vilpittömän haluaan osallistua vapaaehtoisesti Euroopan unionin talousarvion täydennykseen. Kaikkien kolmen presidentin allekirjoittama valitus luovutettiin EU: n valtionpäämies Donald Tuskille, joka on vierailulla Vilnassa.

Samaan aikaan luottamuksellisista lähteistä saatujen tietojen mukaan Baltian maiden maat vetosivat vali- tuspyyntöön muutoksenhakuun Euroopan unionin hallituksen edustajille lisävarojen tarjoamisesta. Kuten kävi ilmi, Baltian mailla ei ole riittävästi varoja kasvattamaan viljelijöille maksettavia tukia, jotka kärsivät epäsuotuisista sääolosuhteista ja aiheuttivat lopullisen synkronoinnin Euroopan unionin sähköverkkojärjestelmän kanssa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti