Valuutta-sodat uhkaavat maailmaa

11.06.2019

Kahden viime vuoden aikana maailman uutiset ovat jatkuvasti ilmoittaneet planeetan väestölle ns. "Valuuttasodista", jotka johtuvat monenlaisten tavaroiden kauppamaksujen jatkuvasta kasvusta. Tämä ei kuitenkaan ole kaikki kielteisiä uutisia, koska kansainvälisillä markkinoilla kehittyvien haitallisten olosuhteiden taustalla monet maat yrittävät jatkaa valuuttojen heikkenemistä.

Ei ole mikään salaisuus kaikille, että maailmantalous on seuraavan kriisin äärellä. Jotkin maat joutuvat yksinkertaisesti vastaamaan uusiin haasteisiin ja antamaan keskuspankeilleen käskyjä valuuttojen heikentämiseksi. Niinpä he yrittävät lieventää mahdollisia seurauksia omien talouksiensa edistämisellä. Rahoitusasiantuntijoiden piirissä tällaisia toimia kutsutaan "devalvoitumisrotuiksi".

Jos puhumme Yhdysvaltojen ja Kiinan välisestä vastakkainasettelusta, Aasian maalla on suurempi turvamarginaali, ja siksi sillä on tilaisuus hypätä kurssiin. Ei ole tarpeetonta huomata, että Kiinan kansanpankki on viime vuodesta lähtien aktiivisesti devalvoinut oman valuuttansa. Tällä hetkellä virallinen kurssi on noin 7 yuania yhdelle dollarille. Useimmat rahoitusanalyytikot uskovat, että tämän kynnyksen voittaminen voi aiheuttaa paniikkia maailmanlaajuisilla markkinoilla. Mutta itse Kiinassa he kiirehtivät vakuuttamaan, että kriittisiä kohtia ei ole, ja pelot ovat täysin perusteettomia.

Euroopan taloudessa on kuitenkin täysin vastakkaisia odotuksia, jotka ovat hälyttäviä. Ensinnäkin kireä tilanne johtui siitä, että Euroopan keskuspankki pumppasi jo vuosia omaa talouttaan aktiivisesti rahalla. Nämä toimet eivät kuitenkaan auttaneet EU-maita voittamaan kriisiä. On syytä huomata, että tällä hetkellä Eurocentrobank aikoo tehdä huomattavia ponnisteluja.

Eurocentrobankin edustajat ovat huolissaan siitä, että heidän mielestään on mahdollista, että euron kurssi voi merkittävästi vahvistua suhteessa dollariin. He tarkkailevat hyvin tarkasti, missä määrin Yhdysvaltain federaatio säilyttää kirjanpitokurssinsa. Ja jos valtameren yli päätetään alentaa hintoja, EKP: n on vastattava vastaaviin toimenpiteisiin. Rahoittajat ovat kuitenkin hämmentyneitä siitä, että euroalueen alueella ja ilman sitä useimmissa maissa panokset ovat negatiivisissa lentokoneissa. Näin ollen on olemassa mahdollisuus, että Euroopan keskuspankki joutuu jälleen aktiivisesti osallistumaan arvopapereiden ostamiseen, ja tätä varten käynnistetään painokone.

Kuten Mizuho Finfncial -ryhmän johtava taloustieteilijä Daisuke Karakam kertoi, tässä vaiheessa Euroopan talous seuraa Japanin polkua, kun se on nollakorkojen takia. Sitten hallituksen oli painettava ylimääräistä puolet neljännestä jenistä, jotta ainakin jotenkin provosoi talouskasvua.

Tällä hetkellä eurooppalaista valuuttaa pidetään vakaina, ja suurin osa markkinaosapuolista, jotka haluavat suojautua negatiivisilta vaikutuksilta markkinoilla, haluavat tehdä säästöt euroina. Näin luodaan kaikki eurovaluutan vahvistamisen edellytykset. Tällä välin Federal Reserve Bankin on harkittava rahapolitiikansa pehmentämistä. Yhdysvaltojen ongelmana on, että dollari on tullut liian vakiintuneeksi markkinoilla ja siitä on tullut kohtuuttoman kallista, ja tämä puolestaan vaikuttaa kielteisesti Yhdysvaltojen ulkomaankauppaan. Ja silti näyttää siltä, että Fed on noudattanut presidenttiään ja päättänyt alentaa korkoja, kuten Trumpin viime vuonna neuvottiin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti