Valtiovarainministeriö aikoo omaksua kriittisen valuutan

25.01.2018

Suomen hallitus on ajatellut pakottamaan kriittisten valuuttojen liikevaihtoon liittyvät rahoitusjärjestöt tilaamaan huolellisesti niiden asiakkaidensa henkilötietoja, jotka haluavat vaihtaa sähköistä rahaa käteisvaroihin.

Tätä tarkoitusta varten valtiovarainministeriön seinien sisällä laaditaan erityinen lakiesitys, jonka tarkoituksena on valvoa rahoitusjärjestöjä, joiden toimintaan kuuluu palvelujen tarjoaminen kaupankäynnin aloilla, myös kryptavaluuttojen kautta. Hallituksen mukaan tämän lakiesityksen tarkoituksena on helpottaa asianomaisten elinten taistelua rahanpesulla.

On huomattava, että tätä päätöstä ei tehty tyhjällä istuimella, koska tämä lainsäädäntöinnovaatio on jo julkaistu Euroopan parlamentin erityisdirektiivissä. Erityisesti Euroopan komission jäsenten toimittamassa asiakirjassa todetaan, että tätä lainsäädäntöaloitetta sanelee se, että on aika ryhtyä vakaviin toimiin rahanpesun torjunnassa. Viime vuoden lopulla julkaistiin vastaava direktiivi, jossa määriteltiin erityissäännöt, joiden tarkoituksena on säännellä ja valvoa sähköisen maksun markkinoita.

Suomen lainsäädännön mukaan pankkien lisäksi kaikkien rahoituslaitosten, myös vakuutusyhtiöiden, on annettava kaikki tiedot, jotka he pitävät epäileväinä rahoitustoimiin liittyvien asiakkaiden toiminnassa. Tämän lisäksi kaikkien pörssirahoitusta harjoittavien yritysten on toimitettava yksityiskohtaiset raportit kryptavaluuttoihin tehdyistä liiketoimista.

Suomen alueella on tällä alalla kaksi suurinta yritystä. Näille yrityksille on määrä ohjata myös seurata asiakkaidensa identiteettiä. Samanaikaisesti niiden on toimitettava erityiset tilinpäätökset, jotka koskevat salausoperaatioita.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti