Uusi virus kaappaa nopeasti reitittimet

24.05.2018

Jo kauan sitten hälyttävä viesti ilmestyi Cisco Talosin viralliselle resurssille, jossa kerrottiin, että Internetissä erittäin vaarallinen virus alkoi levitä. Erityisesti ilmoitettiin, että noin puolen miljoonan reitittimen jo 54 maan alueella on jo tartunnan saaneita, mutta ennen kaikkea Ukrainassa sijaitsevat laitteet joutuvat hyökkäykseen.

Asiantuntijat tietoturvan alalla sanoivat, että uusi haittaohjelmisto, nimeltään "VPNFilter" ja jolla on useita erottuvia piirteitä. Ensinnäkin tämä virus hyökkää tietovälineisiin ja reitittimiin ja saa täyden hallinnan käyttäjän laitteeseen. Toiminnastaan hakkerit ovat kehittäneet erikoistyökalua, aktivoimalla johon he saavat ehdoton pääsy tietoihin tavallisten käyttäjien lisäksi, tämän toiminnon avulla cyberhawks, ei vain varastaa luottamuksellisia tietoja, mutta myös mahdollisuus varmistaa, että vahingoittaa laitetta.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan tämä virus voi osua useimpiin reitittimen malleihin, joita käytetään sekä yksityisesti että toimistolaitteina. Lisäksi haittaohjelmat, jotka pääsevät laitteeseen, voivat tunkeutua verkkoasemiin. Puolestaan alalla tietoturva ammattilaisten kertoi, että suojautua virus, se on erittäin vaikeaa, koska se tunkeutuu laitteeseen, jotka ovat reuna, ja luotettava keino torjua hyökkäyksiä tätä luokkaa, ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Valtaosa asiantuntijat ovat taipuvaisia uskomaan, että tekijä uuden vaarallinen virus, kuuluu kuuluisa ryhmä hakkereita «Blacktntrgy», jo epäillään kehittämisessä muiden korkean profiilin virukset «Petja / NotPetya», «ExPetr» ym. Nämä virukset viime vuonna hyökkäsi hallinnolliset sivustoja Ukrainan ministeriöt, suuryritykset, pankit, matkapuhelinoperaattoreiden ja muiden kanssa. Lisäksi Ukrainan resurssit hyökättiin sivustoja venäläisten öljy-yhtiöiden, ja sama järjestelmä eri maissa. Sitten virus pystyi tartuttamaan noin 12,5 tuhatta tietokonetta, jotka sijaitsevat 65 valtion alueella.

Lue myös:

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti