UK vaatii luopumista Yhdysvaltain dollarista

05.09.2019

Maailmantaloudessa tuli hetki, kun tuli huomaa, että ennen luotettavia työkaluja oli lopetettu tehtävänsä suorittaminen, ja siksi oli tarpeen luopua siitä, löytää hänelle tehokas korvaaja. Joten näyttää siltä, että Yhdysvaltain dollarille on tullut aika, jolloin se alkaa menettää hallitsevan asemansa maailman taloudellisessa kehityksessä. Uuden todellisuuden perusteella Englannin keskuspankin päällikkö Mark Carney vetoaa kaikkiin maailman maihin ja kehotti luopumaan dollarista, ja on tullut aika luoda vaihtoehtoinen valuutta, joka voi korvata sen maailmanlaajuisesti.

Tämän lisäksi Maailmanpankin talousanalyytikot ilmoittivat 12 kuukautta sitten, että maailmantalouden dollarin devalvointi tapahtuu jo nyt täysin mielivaltaisessa järjestyksessä, ja tämä liike on peruuttamaton. Euroopan keskuspankilta saatujen uusimpien tietojen mukaan dollari alkaa vähitellen, mutta varmasti menettää tavanomaisen asemansa, antaen tietä muille valuuttoille. Nykyään dollarin osuus maailmanmarkkinoista on noin 61,7%, kun taas euro on alkanut kasvattaa sen läsnäoloa ja tämä luku on noussut 20,7%: iin.

Tärkein syy läsnäolon heikkenemiseen maailman dollarimarkkinoilla on vuoden 2008 finanssikriisi. Siitä lähtien melkein kaikkien valtioiden keskuspankit alkoivat vähentää asteittain amerikkalaisten valuuttojen määrää salkkuissaan. Ja viime vuodesta lähtien alkoi melko aktiivinen kauppa amerikkalaisten velkasitoumusten ja suoraan dollareissa, niin että päästämällä eroon heikentyneistä varoista vakauttamme omaa talouttamme ja ennen kaikkea kansallisia valuuttoja. Tärkeä rooli tässä prosessissa oli Yhdysvaltojen jatkuvasti vapauttavilla kauppa- ja pakottasoilla.

Sinun ei pitäisi olettaa, että ne alkoivat kieltäytyä dollarista vain kehitysmaissa, koska vauraimmissa valtioissa tämä suuntaus etenee. Jos otamme esimerkkinä Ison-Britannian, niin tämän vuoden kevään puolivälissä se oli melkein kiireellisesti päästävä eroon Yhdysvaltain valtiovarainministeriön 16,3 miljardin dollarin joukkovelkakirjoista. Samanaikaisesti on huomattava, että sata Ison-Britannian hallitusta on vakava aikomus tältä osin. Mitkä ovat vain Englannin keskuspankin puheenjohtajan lausunnot siitä, että dollarin hegemonia varantovaluuttana loppuu ehdottomasti. Hän sanoi, että työskennelläkseen uusissa olosuhteissa maailman keskuspankkien tulisi heti alkaa luoda kelvollinen korvaus lähtevälle dollarille.

Siitä huolimatta Carney totesi, että kuten aiemmin, Yhdysvaltojen valuutan vaikutus maailmanmarkkinoiden kehitykseen on melko konkreettinen, mikä itsessään on jo riittämätöntä ilmiötä, jolla on epävakauttava vaikutus sen dynamiikkaan. Siksi Ison-Britannian keskuspankin päällikön mukaan dollarista on tulossa työkalu, joka luo lisäongelmia muille maille. Tällaisissa olosuhteissa on täysin mahdotonta säännellä riittävästi inflaatioprosesseja, mikä puolestaan on suurin uhka vakaudelle.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti