Työvoiman maahanmuuttajat voivat lähteä Saksasta ilman työtä

29.06.2019

Jos Saksan hallitus ei korjaa työvoiman muuttoliikettä, maa voisi menettää vuoteen 2035 mennessä 9 miljoonaa työntekijää. Liittovaltion tilastoviraston asiantuntijat tulivat näihin päätelmiin ja päättivät jakaa ne lehdistölle.

Asiantuntijoiden mukaan Saksan työmarkkinoilla oli vuodesta 2018 lähtien lähes 52 miljoonaa vartijaa, joiden ikä oli 20–66 vuotta. Tässä tapauksessa on otettava huomioon se, että tutkimuksen aikana yli 50 prosenttia työntekijöistä oli yli 45-vuotiaita. Tällä hetkellä suurin osa maan työväestöstä koostuu vuosina 1950–60 syntyneistä ihmisistä. Tästä käy ilmi, että nykyään ne muodostavat suurimman osan työvoimapotentiaalista. Kuitenkin tietyn ajan kuluttua, ja näillä ihmisillä on aikaa mennä hyvin ansaittuun lepoon, maassa vähennetään huomattavasti työntekijöiden määrää. Asiantuntijoiden mukaan työvoiman maahanmuuttajat puolestaan pystyvät tasoittamaan tällaisen työmarkkinoiden köyhtymisen.

Vaikka otamme kuitenkin huomioon Saksan nykyisen maahanmuuton määrän, joka on vuosittain noin 311 tuhatta ihmistä, kadonneiden työntekijöiden määrä on 4,4 miljoonaa vuoteen 2035 mennessä. Ja jos muuttoliike on vuosittain enintään 221 tuhatta ihmistä, tämä luku on yhteensä 5,4 miljoonaa työntekijää. Tilastotoimiston asiantuntijat totesivat samalla, että maan väestö kasvoi ensimmäistä kertaa monien vuosien aikana 83 miljoonaan ihmiseen, mikä rikkoi aikaisemmat tiedot. Hedelmällisyyttä koskevat tilastot eivät kuitenkaan ole rohkaisevia, koska 167 tuhatta ihmistä on vähemmän kuin koko vuoden 2017 kuolemantapaukset.

Toinen asiantuntijoiden mainitsema seikka on Saksassa asuvien ulkomaalaisten määrä. Niiden määrä oli noin 10,1 miljoonaa ihmistä, mikä on 4,2% enemmän kuin edellisenä vuonna. Lisäksi asiantuntijat totesivat, että nykyään Saksan passin omaavien kansalaisten määrä oli hieman alle 79,2 miljoonaa ihmistä. Samalla kiinnitetään huomiota siihen, että tämä indikaattori on laskenut 0,3% vuoteen 2017 verrattuna.

On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että leijonan osuus työvoiman maahanmuuttajista oli Euroopan maiden kansalaisia. Ensinnäkin potentiaaliset työntekijät tulevat Puolasta, Bulgariasta, Romaniasta ja Balkanin alueen maista. Mutta tässäkin asiantuntijat ilmoittavat pettymysuutisia, joissa todetaan, että lähitulevaisuudessa työvoiman muuttoliike vähenee jyrkästi, koska Saksassa, kuten itse Saksassa, väestö on väistämättä ikääntymässä, eikä yksinkertaisesti, kukaan tule ja työskentele.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti