Tietokoneen muisti kiihtyy

30.09.2019

Tietotekniikkamarkkina-analyytikoiden mukaan viimeisen kerran tietokoneen flash-muistin ja RAM-moduulien hintojen nousu on alkanut huomata. Haavatietojen analyysi osoittaa, että viimeisen seitsemän päivän aikana tämän tuotteen kustannukset ovat nousseet 15%. Asiantuntijat kutsuvat tilanteen syynä Japanin ja Korean väliseen konfliktiin, joka kestää noin 80 vuotta.

Ensinnäkin, analyytikot kiinnittivat huomiota siihen, että NAND- ja DRAM-RAM-moduulien arvo kasvoi yhtäkkiä vain 7 päivässä jopa 15 prosenttia. Syy tällaisen tärkeän IT-tuotteen hintojen voimakkaaseen nousuun on osoittautunut, kuten käy ilmi, melko pitkäaikainen konflikti, joka syntyi japanilaisten valmistajien ja Etelä-Korean kehittäjien välillä. Asiantuntijat puolestaan huomauttavat, että toistaiseksi näiden tuotteiden ostoa koskevissa tukkukaupoissa on havaittu hintojen nousua. Samaan aikaan tämä osa markkinoista on noin 10% muistimoduulien kokonaismyynnistä. He ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että olosuhteissa ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että tämä äkillinen "kuume" voisi levitä muille markkinoille.

Bernsteinin edustaja Mark Newman jakoi mielipiteensä nykytilanteesta. Erityisesti hän sanoi, että jos molemmat maat eivät päätä lopettaa tätä pitkäaikaista konfliktia, heidän tuotteidensa markkinahinnat alkavat nousta ennennäkemättömiin korkeuksiin. Hänen sanojensa perusteella käy ilmi, että Etelä-Koreassa asuvien yritysten osuus on leijonanosa maailman muistimoduuleista, ja tässä suhteessa juuri ne toimivat tämän markkinasegmentin tärkeimmissä asemissa. Siitä huolimatta Newmanin mukaan Japanin puolella riippuu melko paljon. Samalla on huomattava, että korealaisten valmistajien osuus DRAM-moduulien kokonaismäärästä on noin 75% ja NAND-moduulien 40%. On huomattava, että nämä tuotteet ovat poikkeuksellisen kysyttyjä elektronisten laitteiden valmistajien keskuudessa matkapuhelimista älytelevisioihin.

Markkinoiden jännitteet kuitenkin nousivat siitä, että raaka-aineiden toimittaja Japani on viime aikoina alkanut häiritä fluorivety- ja valoresistien toimitusta. Konfliktin aloittajana oli kuitenkin Etelä-Korea, joka aloitti oikeusjutun japanilaista yritystä vastaan, joka toimittaa raaka-aineita Nippon Steelille. Oikeudenkäynnin ydin on Korean puolella vaadittava korvaus vahingoista, jotka aiheutettiin miehitysvuosina Toisessa maailmansodassa, ja kansalaistensa käyttämistä vapaana työvoimana väkisin. Samaan aikaan japanilainen osapuoli totesi, että kaikkia vaatimuksia ei yksinkertaisesti voida ajatella, koska nämä tapahtumat tapahtuivat yli puoli vuosisataa sitten. Samanaikaisesti Japanin edustajat totesivat, että päätös asiasta tehtiin vuonna 1965, joten sen vuoksi ei ole syytä palata siihen.

Tähän asti syyt, jotka saivat Etelä-Korean korkeimman oikeuden nostamaan asian uudelleen ja tekemään asiasta asianmukaisen päätöksen, ovat edelleen epäselviä, mutta tulos rajoitti Japanin raaka-aineiden toimitusta. Siksi kaivattujen tavaroiden tarjonta oli rajoitettua, mutta ei täysin kiellettyä. Ja toinen epämiellyttävä olosuhde on se, että saadakseen luvan tavaroiden vientiä koskeviin toimituksiin korealaisille yrityksille japanilaisten toimittajien on odotettava päätöksen tekemistä vähintään 90 päivän ajan, mikä hidastaa merkittävästi liikevaihtoa.

Samaan aikaan analyytikot sanovat, että tämän vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana muistimoduulien markkinat olivat melko vaikeassa tilanteessa, koska tuotantovauhti oli huomattavasti korkeampi kuin sen kysyntä. Ja syy muistimoduulien alhaiselle kysynnälle oli kaupan vastakkainasettelu, joka on jo pitkään jatkunut Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. On syytä huomata, että toistaiseksi asiantuntijoiden analyyttisten päätelmien mukaan vastaavaa tilannetta tulisi vain pahentaa. Paitsi, että he ennustivat tapahtuvan, että muistimoduulien tuotantoon osallistuvat yritykset toimivat kannattavuuden rajalla tai jopa tappiolla.

Asiantuntijoiden mukaan Japanin ja Etelä-Korean kiistanalaisen tilanteen aiheuttamat hiljattain havaitut olosuhteet kykenevät perusteellisesti kääntämään markkinoilla aiemmin kehittyneen tilanteen. Uudet ehdot voivat johtaa siihen, että varastoihin ennen tätä ajankohtaa varastoidut ylimääräiset varastot voidaan myydä markkinoilla edullisemmissa olosuhteissa. Analyytikkojen mukaan tässä tilanteessa DRAM- ja NAND-moduulien kustannuksiin ei vaikuteta negatiivisesti, edes asianmukaisen kysynnän puuttuminen. Sillä välin he eivät aio puhua siitä, että viimeaikaiset tapahtumat voivat aiheuttaa pulaa tästätuotteet kuitenkin sanovat, että muistimoduulien hintojen nousu voi vaikuttaa jo lähitulevaisuudessa. Sellaisten ilmiöiden seurauksena on yleensä lopputuotteen hintojen huomattava nousu yksinkertaisimmista älypuhelimista nykyaikaisimpiin tietokoneisiin ja kannettaviin tietokoneisiin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti