Terrafame aikoo saada toimiluvan uraanin kehitykselle

25.10.2017

Terrafame-edustajien mukaan, jos he saavat luvan uraanipolttoaineiden tuottamiseen, niin vuonna 2019 hän pystyy aloittamaan toimintansa. Yhtiön johtoa, aiemmin nimeltään Talvivaara, ilmoitettiin aikovansa esittää hakemuksen lähiviikkoina saadakseen luvan uraanin louhintaan ja rikastukseen.

Yhtiön johto odottaa Valtioneuvostoa tarkastamasta hakemustaan, ja työhön hyväksytään hyväksyntä. Sen jälkeen vuoden 2019 loppuun mennessä alkaa ydinpolttoaineen täysimittainen tuotanto.

Yoni Luqkaroynenin, yhtiön nykyisen johtajan mukaan, yhtiöllä on merkittäviä määriä sinkki- ja nikkelituotantoa. Samaan aikaan, vaikka tuotanto uraanin, ei tarvitse yrityksen kriittinen, mutta tämä mahdollisuus annetaan toimia entistä kustannustehokkaammin, mikä johtaisi edelleen yrityksen kehittämiseen.

Tähän mennessä suoraan kaivoksen vieressä on rakennettu keskittymä, jossa jo vanhana aikoina investoitiin noin 75 miljoonaa euroa. Jotta yritys voi kuitenkin täysin aloittaa toimintansa, tarvitaan lisäinvestointeja vähintään 10 miljoonaa euroa. Samanaikaisesti on huomattava, että määräysvallassa olevalla hallituksella on hallitseva osuus yhtiön arvopapereista. Noin 15% osakkeista osti tunnettu raaka-aineiden kaupankäyntiyhtiö.

On syytä muistaa, että Suomen hallitus on päättänyt hankkia arvopapereita äskettäin konkurssiin yhtiö Talvivaara Sotkamo, kahden vuoden jälkeen, louhinta nikkelin alueellaan on keskeytetty. Samaan aikaan, maan talousarviosta, oli tarpeen luoda noin 500 miljoonaa euroa tuotannon palauttamiseen.

Lue myös:

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti