Suomi saa 500 miljoonaa euroa ydinvoimaloiden rakentamiseen

18.01.2018

Venäläinen Rosatom-yhtiö on ryhtynyt toteuttamaan ydinvoimalaitoksen Khanhikivi-1: n rakentamista koskevia suunnitelmia. Tätä tarkoitusta varten on tarkoitus houkutella sijoittajien varoja. Ensimmäinen niistä valittajista, jotka vastasivat valitukseen, oli Sovcombank, joka tarjosi Suomelle erityisen luottolimiitin. Uutiset tästä julkaistiin Kommersant-julkaisun sivuilla.

Ensimmäinen asia, jonka julkaisu päätti kertoa lukijoilleen, on se, että Rosatomin hallitus on tehnyt kaupallisen sopimuksen, jossa määrätään 500 miljoonan euron erityisluottolimiitistä. Niinpä varat, jotka on tarkoitettu Fennovoima-yhtiön kanssa toimivan laitoksen rakentamiseen, myönnetään 12 vuodeksi.

Samalla on tärkeää huomata, että Rosatomin omistama projektiosuus on 34% ja loput 66% johtuu suomalaisten sijoittajien osallistumisesta yhdistykseltä Viomaosakeyhtio SF. Lisäksi erikseen mainitaan, että kaikki ydinvoimalaitoksen rakentamiseen varatut varat kohdennetaan suoraan Fennovoima-yhtiöön. Samanaikaisesti sijoittajat pitävät parempana pidettävän lainan olosuhteita ja ehtoja säilyttäen samalla salaisuuden.

Muuten sanotaan, että hankkeen kokonaiskustannukset arvioidaan noin 7 miljardilla eurolla, jotka oli aiemmin varattu Venäjän puolelta omistamalle NWF: lle. On kuitenkin syytä huomata, että kun ydinvoimaloiden rakentamisen rahoittamiseen myönnettiin ensimmäinen erä 920 miljoonan euron myöntämisen jälkeen, rahat siirrettiin uudelleen. Kuten aiemmin oli suunniteltu, hankkeen rahoitussuunnitelman mukaan vuonna 2016 saatiin 800 miljoonaa euroa ja seuraavan vuoden 2017 aikana tämä määrä olisi 600 miljoonaa euroa.

Molempien osapuolten lausunnon mukaan tämä viivästys osoittautui kuitenkin vain tilapäiseksi, koska edellä mainittujen varojen jako päätettiin lykätä vuoteen 2018-1919 saakka.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti