Suomesta lähtevien suomalaisten tutkijoiden määrä kasvaa edelleen

16.12.2017

Kuten tiedot osoittivat, vain viimeisen vuoden aikana Suomen alue jätti noin puoli tuhatta tutkijaa. Samaan aikaan vain kaksisataa ihmistä tuli samaan aikaan maassa. On huomattava, että viimeisen jakson aikana meidän on todettava, että Suomesta lähtevien tutkijoiden määrä on katastrofaalisesti kasvussa.

Tilastokeskuksen tekemien tutkimustulosten mukaan koko maassa 2011 maata rajoitettiin 274 tieteenharjoittajaa, kun taas viime vuonna tämä luku oli jo 495 henkilöä. Kuitenkin eri maiden tiedemiehet tulevat Suomen alueelle, niiden määrä on kuitenkin enintään kaksisataa.

Tässä tapauksessa voimme nimetä useita syitä, jotka toimivat perustana tämän tilanteen kypsymiselle. Ensinnäkin, kun tohtorin tutkinto on saatu, ja niin maassa, joka on alle tuhatta vuodessa, asiantuntijoilla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta löytää työtä itsenäisen tieteellisen toiminnan toteuttamiseksi. Lisäksi tällä hetkellä maassa on erittäin kova kilpailu paikoistaan auringossa. Kolmas kielteinen tekijä, joka on kypsynyt suomalaisessa tiedeyhteisössä, on merkittävästi heikentynyt tutkimustyön mahdollistavien olosuhteiden laadussa.

Sen sijaan Tuomas Martikainen, joka johtaa instituutioita, jotka työskentelevät maahanmuuttoasioissa, ilmaisi näkemyksensä tilanteesta. Ensinnäkin hän totesi, että merkittävä osa maasta lähtevistä tiedemiehistä palaa ennemmin tai myöhemmin palauttaen arvokasta kokemusta ja tietämystä. Lisäksi maan ulkopuolella käytävää käytännön työtä, etenkin nuorille tutkijoille, ei ole tuomittu vaan myös välttämätöntä. Virkamiehen mukaan opetusministeriö totesi 2000-tuhansien vuosien alusta lähtien, että on erittäin tarpeellista kehittää erilaisia ohjelmia, jotka mahdollistavat käytännön kokemusten jakamisen eri maiden tutkijoiden välillä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti