Suomen varajäsenet voivat peruuttaa sopeutumiseläkkeen, allekirjoitukset on jo kerätty

14.01.2018

Kun aktivistit julkaisivat siviilialoitteen, sen alle on jo allekirjoittanut yli 50 000 kansalaista. Lainsäädännön mukaan tämä asiakirja on toimitettava parlamentille lakiehdotuksena, josta parlamentin jäsenten on äänestettävä.

On syytä huomata, että kansalaisaloite on herättänyt kiinnostusta yhteiskuntaan, koska se koskee varajäsenten sopeutumiseläkkeiden poistamista. Tulevan laskun laatijoiden julkaisemisesta lähtien on ollut mahdollista kerätä yli 50 000 kansalaisen allekirjoitusta. Huolimatta siitä, että aloitteen julkaisupäivä on laskenut kesän lopulla, yhteiskunnan kiinnostus näkyi äskettäin ja ylivoimainen osa allekirjoituksista osoittautui asiakirjan alle viimeisten 15 päivän aikana.

Uusi Suomi -verkkopalvelun Internet-julkaisun mukaan vain viime vuoden aikana maan hallitus maksoi mukautuvina eläkkeinä, varoja 1,3 miljoonaa euroa. Kaikki nämä maksut, entisille varamiehille, olivat peräisin valtion budjetista. Samalla todetaan, että vain nämä parlamentin jäsenet voivat luottaa tämäntyyppiseen maksuun, jonka työkokemus on tässä tehtävässä 7 vuoden ja enemmän. Näin ollen ensimmäistä kertaa vuonna 2011 valitut edustajat ovat jo oikeutettuja tällaiseen apuun.

Pääsääntöisesti sopeutumiseläkettä kohdistetaan entiseen parlamentaarikkoon siinä tapauksessa, että hänen toimivaltansa jälkeen hän ei onnistu saamaan uutta työpaikkaa. Tällöin pääomasta saatuja tuloja ei oteta huomioon eläkkeen laskennassa, koska sen koko liittyy suoraan palkan määrään virka-asemassa.

Tässä numerossa on vielä yksi merkittävämpi nuotti, eli varapuheenjohtajat, jotka aloittivat parlamentaarisen toiminnan alkuvuonna 2011, eivät käsittele tällaista apua. Kaikki, mihin he voivat luottaa, pysyvät tilapäisesti ilman pysyvää työpaikkaa, on "sopeutumisraha", josta ne vähennetään talousarviosta 1-3 vuodessa.

On syytä huomata, että kansalaisaloitteiden määrä on kasvanut viime aikoina lisääntyneen kiinnostuksen ansiosta yhteiskunnassa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti