Suomen pääministeri katsoo nollatason palkankorotuksen, väärin

31.10.2017

Suomen hallituksen johtaja Juha Sipil puhui neuvottelijoille, jotka pyrkivät ratkaisemaan ongelmia työoloja kunnioittaen, ennen kaikkea osoittamaan maltillisuutta ja painostavat kaikki mahdollisuudet, jotka johtavat yhteiseen ratkaisuun. Pääministeri muistutti myös, että jos tällaiset kiistat ratkaistaisiin lakkoilla, se johtaisi valtavaan vahinkoon maan taloudelle ja koko yhteiskunnalle.

Suomen ministerineuvoston päällikkö tuomitsi jyrkästi pyrkimykset varmistaa, että jompikumpi osapuoli kieltäytyisi tarpeellisesta palkkojen noususta. Tämä kysymys on erityisen akuutti juuri nyt, kun työnantajien edustajat ja ammattiliittojen edustajat neuvottelevat. Hän sanoi myös, että vaikka hän oli toistuvasti sanonut, ettei hän häiritse prosessia, samanaikaisesti hän totesi, että hänen mielestään kieltäytyminen palkkojen korottamisesta ei ollut perusteltu eikä oikeudenmukainen askel.

Hallituksen päällikkö käsitteli myös neuvottelijoita, pitämään varovaisuutta ja lähestymään huolellisesti kaikkien kysymysten ratkaisua, mikä osoitti vaatimustensa hillitsemistä ja maltillisuutta. Samoin puhuttaessa suosittujen televisiokanavien ilmapiiristä virkamies ilmaisi näkemyksensä tästä asiasta, nimittäin, että maan lakkojen ja työntekijöiden tyytymättömyyden ilmaiseminen ei tuo mitään hyötyä suomalaiselle yhteiskunnalle.

Lisäksi Sipil huomautti, että suomalaiset ovat aina taipuvaisia löytämään kompromisseja, jopa vaikeimmissa asioissa. Hänen mukaansa on välttämätöntä näyttää vain meille ominaiset pragmaattiset taidot, tasapainoinen lähestymistapa monimutkaisuuden ongelman ratkaisemiseen.

Pääministerin julkilausuman tarve ilmeni sen jälkeen, kun metsätalouden ja teollisuuden työntekijöitä edustavat ammattiyhdistykset olivat päässyt umpikujaan. Paperiyhdistyksen etuja edustavat työnantajan edustajat vain tarjosivat palkkojen korottamista työntekijöilleen jättäen heidät samalle tasolle.

Lue myös:

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti