Suomen kansalaiset alkoivat saada paljon lainoja

07.10.2019

Ei ole mikään salaisuus, että joissakin tapauksissa ihmisten on etsittävä apua, jos heidän on yhtäkkiä pitänyt tehdä kiireellinen osto, mikä on erittäin tärkeä asia. Tämän lisäksi lainatapana alkaa olla todella valtava mittakaava, ja tästä on monia esimerkkejä.

Ensinnäkin on syytä kiinnittää huomiota siihen, että yhä useammat ihmiset Suomessa alkavat aktiivisesti lainata asuntolainaa vuosittain. Asiantuntijoiden mukaan asuntolainojen huippu maassa saapui tämän vuoden toukokuussa ja rikkoi kaikki ennätykset vuodesta 2012. Tilastot kirjaavat tasaisesti sen tosiasian, että suomalaiset ovat viime aikoina alkaneet saada enemmän massiivisia lainoja oman kodinsa ostamiseksi. Suomen Pankin edustajien raportin mukaan kansalaiset tekivät asuntolainasopimuksia vasta viimeisen kevään aikana yhteensä noin 1,9 miljardia euroa.

Samanaikaisesti on huomattava, että kulutusluoton volyymi maassa alkoi aktiivisessa kasvussa kasvaneen asiakaskysynnän johdosta. Kuten todettiin, samalle toukokuun kuukaudelle myönnettiin moniin tarkoituksiin lainoja, joiden määrä oli 290 miljoonaa euroa. Siten myös kulutusluoton taso on saavuttanut ennätyksellisen korkean tason nykyisen ajanjakson aikana. Rahoitusmarkkina-asiantuntijoiden mukaan väestön luottovelka kasvaa tällä hetkellä 12 prosentilla vuodessa. Viimeisimpien arvioiden mukaan kulutuslainojen asiakasvelan kokonaismäärä oli 5,4 miljardia euroa. Jos otamme kaiken tyyppisten lainojen kokonaisvelan, jota tällä hetkellä on Suomessa, saamme melko vaikuttavan luvun, noin 22 miljardia euroa.

Suoritettuaan luottomarkkinoiden analyysin Suomen Pankin edustajat tulivat siihen johtopäätökseen, että aktiivisimmin kansalaiset antoivat lainoja toukokuussa, ja juuri tänä aikana tämän tyyppisten pankkipalveluiden kysyntä huipussaan laski. Todettiin myös, että tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana asuntolainasopimuksia tehtiin, 1,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Asuntomarkkinoiden edustajat päättivät myös jakaa huomautuksensa huomauttaen, että yhä enemmän maan kansalaisia haluaa ostaa kesämökkejä, joiden kysyntä on yksinkertaisesti uskomatonta. Tätä tarkoitusta varten vasta toukokuussa pankit laskivat 7 prosenttia enemmän lainoja edelliseen vuoteen verrattuna, ja lainojen kokonaismäärä oli melkein yli 93 miljoonaa euroa. Tämä vertailu osoittaa jälleen kerran, että kevään lopulla finanssilaitoksille oli huippuaika tehdä sopimuksia maan kansalaisten omien asuntojen ostamiseksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti