Suomen energiaministeri pakottaa talouden luopumaan kivihiilen käytöstä

07.01.2018

Energia-alan toimijoiden unionissa yhdistyneet yrittäjät puhuivat puolestaan vilpittömästi energian ministerin virkaan johtavan Kimmo Tiilikainen -suunnitelman kanssa.

On syytä panna merkille, että maan energiasektorin vastuulla olevien markkinaosapuolten keskuudessa ahdistelevat aallot yrittävät estää toimivaa energiaministeria nopeuttamaan aloitteita, joilla pyritään nopeuttamaan talouden täydellistä epäonnistumista sellaisesta voimavaroista, kuten kivihiilestä. Nykyisen suunnitelman mukaan Suomen hiilen täydellinen hylkääminen tulisi tapahtua vuonna 2030. Nykyinen energiaministeri haluaa kuitenkin kiihdyttää tätä prosessia ja selvittää kaikki mahdollisuudet tämän tyyppisen polttoaineen varhaisesta kieltäytymisestä.

On tärkeää korostaa, että tässä vaiheessa energia-ala pienentää asteittain hiilen kulutuksen osuutta uuneissaan noudattaen suunnitelmaa. Tämä työ on ollut käynnissä noin 10 vuotta, mutta on myös niitä teollisuudenaloja, joissa nyt ei ole mahdollista kieltää tätä polttoainetta. Esimerkiksi pääkaupungissa tämä kerrostalojen lämmityksen resurssi kuluttaa suuresti. Samalla hetkellä energia-asioiden ministeri kannattaa hiilen ja maakaasun siirtymisen nopeuttamista.

Ministerin mukaan kaasun siirtymisen huomattava nopeuttaminen, joka on tärkein lämmitysenergian energiarahasto, ehdotetaan ottavan käyttöön joitain verokannustimia, joiden pitäisi kannustaa laitoksia siirtymään uuteen polttoainetyyppiin mahdollisimman pian. Hänen mielestään siis kaasun, polttoaineen, kilpailukyky lisääntyy uusien verotuksellisten aloitteiden vuoksi. Hänen julkilausumansa mukaan tähän mennessä on käynnissä vakava työ valtiovarainministeriössä, joka yhdessä työministeriön kanssa työskentelee tämän asian parissa ja tutkii tehokkaampia lähestymistapoja.

Samalla Energy Enterprisesin unioni ilmaisi voimakkaan tuomitsemisensa ministerien suunnitelmille, jotka haluavat pakottaa aikaisemmin hyväksytyt toimenpiteet.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti