Suomalaiset yliopistot eivät ole vielä hyötyneet lukukausimaksujen käyttöönotosta

06.10.2017

Tämänvuotisen romahduksen alkaessa, kaikki poikkeuksetta, korkeakoulujen täytyy epäilemättä periä opintonsa suorittamilta ulkomaalaisilta opiskelijoilta perittävät maksut. EU-maiden ja useiden muiden valtioiden opiskelijat ovat yleensä mukana suomalaisissa yliopistoissa. Esimerkiksi vain tänä vuonna noin 2 000 ulkomaalaista opiskelijaa aloittaa opintojaan, mutta kaikki eivät maksa koulutustaan. Tietty määrä tämän luokan opiskelijoita, maksaa luokista apurahojen tai apurahojen kautta.

Kuten julkaisu "HS" totesi, koulutuksen osalta on välttämätöntä maksaa opiskelijoille, jotka eivät ole Euroopan unionin jäsenvaltioiden kansalaisia, mutta tämä innovaatio ei ole kuitenkaan tuottanut tuloksia. Ensinnäkin on syytä huomata, että suomalaisten oppilaitosten opiskelijoiden määrä on vähentynyt merkittävästi lähes 50 prosenttia tämän vuoden alusta lähtien. Lisäksi jopa ne, jotka ovat jo saaneet paikkansa jatkokoulutukseen, joutuivat usein luopumaan tästä mahdollisuudesta ja vähintään kolmanneksesta.

Tähän mennessä opiskelemaan yliopistoissa Suomessa on aloitettu 2 tuhatta ulkomaista opiskelijaa. Keskimääräisten laskelmien mukaan jokaisen ulkomaisen oppilaansa on velvollinen maksamaan vuosittain 10 tuhatta euroa kultakin heidän koulutustasoltaan. Siten jopa karkean laskelman avulla tämä voisi tuoda huomattavan voiton 20 miljoonalla eurolla. Käytäntö osoitti kuitenkin, että tämän aloitteen näkymät eivät ole yhtä ruusuja kuin odotettiin aiemmin.

Useat olosuhteet ilmenivät, kun ulkomaalaisilla opiskelijoilla on poikkeus maksusta. Ensinnäkin tämä koskee niitä, joilla on Suomessa oleskelulupa. Yliopistojen on lisäksi luotava olosuhteet, jotta opiskelijat voivat saada apurahoja opintoihinsa, erityisesti lahjakkaille opiskelijoille. Sellaiset olosuhteet tekisivät mahdollisuuden maksaa opinnoistaan näistä tuloista.

Monet oppilaitosten johtajat joutuivat kuitenkin myöntämään, että suunniteltu yritys yksinkertaisesti epäonnistui, koska se ei löytänyt vahvistusta sen elinkelpoisuudesta.

Lue myös:

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti