Suomalaiset eivät enää saa ehdottomia tuloja

18.11.2018

Suomen hallituksen edustajat sanoivat, että ensi vuoden alussa Suomen asukkaat eivät enää voi saada varoja ehdottomista tuloista. Kun hallitus päätti, että oli aika kaventaa viimeisen kahden vuoden kokeilua. Virkamiesten suunnitelman mukaan ihmiset saivat kuukausittaisia maksuja valtion budjetista riippumatta siitä, onko heillä vakituinen tehtävä vai ei.

Ei ole tarpeellista muistaa, että noin 2 tuhatta työtöntä osallistui aktiivisesti asianomaisen ministeriön aloittamaan kokeeseen. Kuten odotettiin, tilapäisen toimimattomuuden ajaksi työttömät kansalaiset saavat valtion tukea 560 eurosta 2 vuodeksi. Siten virkamiehet toivoivat, että talousarviosta saatavat tukirahat tarjoaisivat ylimääräisen kannustimen etsiessään uutta työpaikkaa. Jopa sen jälkeen, kun ohjelman osanottajat löysivät itselleen pysyvän työpaikan, valtion maksut eivät pysähtyneet kahden vuoden toimikauden loppuun saakka.

Tällöin, jos suoritettu koe osoittautui, että ohjelma todella toimii ja on täysin johdonmukainen, niin kaikki suomalaiset, jotka ovat täyttäneet kahdeksantoista vuoteen, olisi pitänyt osallistua lähitulevaisuudessa. Lisäksi uusi työkalu korvaa tavanomaiset työttömien etujen maksamisen käytännöt. Ei ole juurikaan ollut salaisuutta, että monet kansalaiset saisivat etuuksia mukavimmalla tavalla saadakseen varoja, eikä yksinkertaisesti ollut motivaatiota löytää uutta työtä.

Kuitenkin ministerineuvostot päättivät, että tätä ohjelmaa olisi yksinkertaistettava yksinkertaisesti, kieltämällä tekijöitä jatkamaan kokeilua huolimatta siitä, että he toimittivat erillisen hakemuksen. Lisäksi on syytä panna merkille yksi huomattava tosiasia, joka koostuu siitä, että ministerineuvoston kokouksissa he eivät edes vaivaudu kommentoimaan päätöstään ja antamaan syyt siihen, miksi se aiheutui. Vastustajat puolestaan erosivat hallituksen ankaraa kritiikkiä tukemalla ohjelman kirjoittajien halu saada luotettavia tuloksia. Jotta tutkimustiedot olisivat tarkempia, kokeilu kestää vielä jonkin aikaa. Lisäksi tarvitaan lisätutkimukseen liittyviä rahoituskustannuksia. Ohjelman laatijat ovat tähän saakka toistaiseksi toimineet kahden vuoden aikana saamiensa materiaalien kanssa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti