Suhtautuminen Yhdysvaltojen kanssa johtaa renminbi-romahtamaan

04.07.2018

Viime aikoina finanssimarkkinoiden asiantuntijat havaitsivat jyrkästi Kiinan yuanin laskua. Heidän mielestään tämä oli suora seuraus talouden levottomuudesta. Ensinnäkin suurten sijoittajien jyrkkä ulosvirtaus aiheutti lähes miljardin dollarin menetyksen muutamassa kuukaudessa.

Trumpin hallinnasta kehittyneen aktiivisen vaiheen jälkeen kauppaneuvottelujen jälkeen juanin kurssi laski 6,8% kevään alkupuolella ja vetäytyi sitten joulukuun lukuihin. Samaan aikaan on huomattava, että Kiinan valuutan vaihtokurssin lasku kirjaimellisesti rikkoi kaikki ennätykset, ylittäen vuoden 2015 kriisin indikaattorit, jolloin vain muutaman päivän aikana juani menetti noin 5 prosentin arvosta. Tällöin Kiinan hallituksen oli toteutettava kiireellisiä toimenpiteitä lähes 200 miljardin dollarin myöntämiseksi jonkin verran kompensoimaan investointien lähtöä. Näin ollen voidaan päätellä, että tällainen tilanne toistuu uudelleen.

Kiinasta useat Kiinan suurimmat pankit alkoivat toteuttaa kiireellisiä dollareita yrittäen pysäyttää devalvaation kehittymisen. On tärkeää huomata, että tämä toiminta aiheutti suoraan keskuspankkiin läheisesti liittyvät pankit. Kuitenkin niiden yritykset eivät olleet turhia ja kansallisen valuutan laskun keskeytettiin 6,68 juaniin dollariin. Lisäksi osakemarkkinat ovat muuttuneet paljon rauhallisemmiksi.

On huomattava, että vuoden 2015 kriisi alkoi siitä, että kiinalaiset varastot heitettiin myyntiin irtotavarana. Mutta nyt tilanne näyttää paljon uhkaavammalta, sillä toisin kuin edellisellä kriisillä, suurimmat sijoittajat alkoivat päästä eroon omaisuudestaan. Kaikki nämä tapahtumat pakottavat asiantuntijat päättelemään, että jos Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota siirtyy aktiivisempaan toimintaan, juan odottaa väistämätöntä pudotusta, kun taas taustalla amerikkalainen valuutta saa vain voimaa maailmanmarkkinoilla.

Samaan aikaan kiinalaiset taloustieteilijät ovat jo laskeneet negatiivisten tapahtumien kehityksen seuraukset. Erityisesti he päättelivät, että tämän vastakkainasettelun aikana Kiinan bruttokansantuotteen menettäminen voisi menettää jopa 0,2%. Samaan aikaan Kiinan hallituksen on etsittävä tapoja minimoida riita-asioiden seuraukset kaupan alalla.

Kiinan markkinoiden demokratiakehityksen ensimmäiset vaiheet on jo toteutettu, kun viime viikolla uudistusten edistämisestä vastaava valiokunta hyväksyi asiaa koskevan päätöslauselman, joka koskettaa useita kysymyksiä. Ensinnäkin asia koskee sellaisten sijoittajien rajoitusten vähentämistä, jotka haluavat sijoittaa pääomaansa kiinalaisille markkinoille. Lisäksi jonkin verran ulkomaisen kaitalin osuuden kynnysarvoa nostetaan, mikä voi nyt nousta enintään 51 prosenttiin. Aikaisemmissa tapauksissa tämä indikaattori ei saa ylittää 20-25% useilla toimialoilla. Kiinan hallitus kommentoi tällaisten merkittävien muutosten hyväksymistä ja sanoi, että se yrittää tehdä maan taloudesta entistä avoimempaa ja tätä taustaa vasten seuraavat uudistukset ovat käynnissä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti