Skandinavian yritykset ovat laskeneet Baltian sähkömarkkinat

24.08.2017

Samana aattona viimeisen kesäkuukausina, asiantuntijat ovat todenneet, että Liettuan pörssin kaupankäynnin nimisenä Nord Pool on pakko myydä sähköä erittäin alhaisilla hinnoilla verrattuna aikaisempiin vuosiin. Näin ollen, pelkästään tänä vuonna ehdotettu kilowattituntia, laski lähes 13%, kun vuotta aiemmin luku oli 12%. Tämä tilanne on kehittynyt huomattavasti, kun Skandinavian maista tulevan halvemman sähkön tarjonta kasvoi.

Maahantuodun sähkön kuluttajien keskuudessa on Liettua, joka kuluttaa noin 79% kotimaan kokonaismyynnistä. Resurssin tärkeimpiä toimittajia oli ensinnäkin Ruotsi, joka toimittaa 44 prosenttia Liettuan markkinoista. Viro, Latvia ja Suomi pystyvät yhdessä täyttämään noin 17% vaaditusta energiasta. Kolmannet maat voisivat yleensä kattaa 38 prosenttia tämän resurssin toimittamisesta. Samaan aikaan myös Liettuassa sähköntuotannon määrä kasvoi voimakkaasti 42 prosenttia viime aikoina. Tuulimyllyjen ansiosta tuotantomäärät kasvattavat säännöllisesti esimerkiksi tänä vuonna lähes kaksi kertaa.

Samalla ja paikallisilla vesivoimaloilla energian tuottaminen oli mahdollista kasvattaa 5%. Samalla ja muissa maissa merkittävästi kasvatti tämän resurssin tuotantoa. Virolaisten lämpövoimaloiden tuotanto kasvoi 16% viimeisen ajanjakson aikana. Tuulivoiman tuottamiseksi Virossa se oli kuitenkin kolme kertaa enemmän. Latvia ei jää jäljessä, lisää tuotantoa vesivoimaloissa, mutta se onnistui kasvattamaan tuotantoaan lähes 30 prosenttia.

Lue myös:

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti