Seitsemän vuotta peräkkäin tietokoneiden myynti maailmanlaajuisesti on laskenut

12.01.2019

Vuoden 2018 loppuvaiheessa asiantuntijat päättelivät, että viimeisten 12 kuukauden aikana tietokonelaitteiden toimitusten määrä laski 4,3% viime vuoden lukuihin verrattuna. Viime vuoden aikana myytiin enintään 68,6 miljoonaa kappaletta henkilökohtaisia tietokoneita. Nämä tiedot toimitti markkinanalyytikko Gartner.

Analyyttisen yrityksen asiantuntijoiden mukaan henkilötietokoneiden tarjonta maailmanmarkkinoille laski viime vuonna 1,3%. Lisäksi todetaan, että samanlainen suuntaus on havaittu viimeisten seitsemän vuoden aikana. Tietokoneiden kysynnän merkittävin lasku kirjattiin kuitenkin neljän ensimmäisen vuoden aikana, ja sen jälkeen laskusuhdanne alkoi hidastua. Jos kuluttajat hankkivat vuonna 2014 noin 49% PC: stä markkinoilta toimitettujen laitteiden kokonaismäärästä, niin jo vuonna 2018 tämä luku on tuskin 40%. Asiantuntijoiden mukaan tämä markkina oli mahdollista vakauttaa sillä, että yritysasiakkaat jatkavat Windows 10: n hallintaa uusilla tietokoneilla.

Tärkeä rooli tämäntyyppisten tuotteiden kysynnässä on edelleen sellaisia tekijöitä kuin taloudellinen epävarmuus sekä poliittinen tilanne joissakin valtioissa. Viraston analyytikon mukaan Mikako Kitagawa, joka suoritti tämän tutkimuksen, on monessa suhteessa vaikuttanut tällaiseen tilanteeseen. Ensinnäkin hän sanoo, että heti kun tietokoneiden kysyntä markkinoilla alkoi kasvaa merkittävästi, prosessorien määrä oli yhtäkkiä pulaa, mikä johti useisiin toimitushäiriöihin. Jos vuoden ensimmäisellä puoliskolla tuotteiden toimitukset lisääntyivät, niin jo viimeisten kolmen kuukauden aikana asiakkaille lähetettyjen tietokoneiden määrä alkoi taas laskea merkittävästi.

Asiantuntijan mukaan keskusprosessoreiden konkreettinen puute olisi voinut aiheuttaa ostajien päättää odottaa edullisempia olosuhteita ja tehdä tarvittavat hankinnat uudessa 2019: ssä. Samalla on kiinnitettävä huomiota siihen, että kolme tärkeintä tietokonelaitteiden valmistajaa: Dell, HP Inc. ja Lenovo kasvattivat tietokoneiden tuotantoa viimeisten 12 kuukauden aikana 4%.

On myös huomattava, että Yhdysvalloissa vain kaksi kuudesta johtavasta valmistajasta onnistui säilyttämään aiemmat myyntimäärät, ja loput neljästä kärsivät keskusprosessoreiden puutteen vuoksi. Täten myynti tässä maassa laski 4,5%, koska vain 14,2 milj. Samaan aikaan Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa tarjonta laski 3,8%.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti