Saksassa dieselmoottoreihin sovelletaan rajoituksia

10.10.2018

Ilmeisesti on tullut aika, jolloin Saksan viranomaiset päättivät käsitellä tarkemmin ekologian kysymyksiä omissa kaupungeissaan. Ensimmäinen niistä oli Berliini, jossa hallintokysymyksiä käsittelevä paikallisviranomainen antoi asetuksen, jonka mukaan dieselmoottoreilla varustettujen autojen liikkuminen on rajoitettua. On huomattava, että tuomioistuimen määräys ei toistaiseksi ole koko pääkaupungin alueella, vaan ainoastaan tietyillä alueilla.

Sillä välin Berliinin viranomaiset eivät aio pysähtyä siellä, ja ensi vuoden loppupuoliskolla he aikovat laajentaa luetteloa kaupunkialueista, joissa otetaan käyttöön pakokaasupäästöissä olevien ajoneuvojen liikkuvuuskielto, jolla on korkea typen oksidipitoisuus. Lehdistön edustajina, yksityiskohtaisemmin tapauksen kouristuksista, totesi, että kielto vaikuttaa paitsi kuorma-autoihin myös dieselmoottoreihin varustetuilla henkilöautoilla. Samalla he lisäsivät, että kaupungin liikenteen rajoitukset koskevat useimpia Euro-1-5-ryhmään kuuluvia ajoneuvoja.

On tärkeää huomata, että tämä ratkaisu on kaukana ensimmäisestä, ja sitä sovelletaan jo useissa saksalaisissa kaupungeissa. Esimerkiksi tämän vuoden talven lopussa liittovaltion tuomioistuin, joka käsitteli hallinnollisia kysymyksiä, on jo myöntänyt kaupungeille täyden vapauden tehdä päätös dieselautojen vapaan liikkuvuudesta kaupungissa. Niinpä joissakin kaupungeissa, kuten Hampurissa, lähes välittömästi hyödynnetään tätä tilaisuutta, ja myöhään keväällä asetettiin rajoituksia ja kielletään liikkuminen joillakin alueillaan.

Samaan aikaan Saksan yhteiskunnassa tällaisen kiellon käyttöönotto on aiheuttanut sekasortoisia reaktioita sekä väestön keskuudessa että poliitikkojen keskuudessa. Ensinnäkin ympäristöjärjestöt ja -asiantuntijat hyväksyivät poikkeuksetta rajoittavia toimenpiteitä dieselautojen käytöstä kaupungeissa, useimmat heistä vilpittömästi uskovat, että ei ole syytä päästää tähän, ja tulevaisuudessa meidän pitäisi vain vahvistaa lainsäädäntöä dieselkäyttöisten ajoneuvojen toimintaan.

Tällä aloitteella on kuitenkin vastustajia, jotka kuuluvat suoraan sellaisten kansalaisten luokkaan, joiden etuja tällaisten kieltojen soveltamiseen liittyy. Ensinnäkin heidän mielestään tämä rikkoo jyrkästi heidän oikeuksiaan ja rajoittaa vapaata liikkuvuutta. Ja älä unohda, että dieselmoottoreilla varustettujen ajoneuvojen omistajat koko maassa eivät ole sata tuhatta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti