Ovatko Euroopan unionin virkamiehet sopineet yleiseurooppalaisen talousarvion laatimisesta

13.03.2018

Tällä hetkellä Brysselissä järjestetään erittäin vakavia kuulemisia mahtavien suunnitelmien toteuttamisesta uusien taloudellisten olosuhteiden luomiseksi Euroopan unionin alueella. Euromaiden maiden valtiovarainministereiden olisi suunnitellusti keskusteltava toimintasuunnitelmasta, jolla varmistetaan taloudellisen kehityksen turvallisemmat olosuhteet jopa hypoteettisen rahoituskriisin vallitessa.

Mitä ehdotetaan

On syytä huomata, että jotkut EU-maiden johtajat eivät pelkästään ajattele tulevia uhkia ja mahdollisuutta vastakkainasetteluun, vaan kehittivät myös kokonainen suunnitelma, jonka he aikovat esittää kokouksessa. Erityisesti Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Euroopan komission puheenjohtaja ehdottavat kaikkien jäsenmaiden ponnistelujen yhdistämistä ja yhtenäisen eurooppalaisen talousarvion luomista. Tämä ei ole pelkästään muodollinen yhdistys, mutta myös Euroopan kansalaisille suunnitteilla olevan tehtävän tarkoituksena on Valtiovarainministeri ja asiaankuuluva laite.

Mikä pysähtyy

Asiaa koskeva päätös on kuitenkin lykättävä ainakin kesän alkuun saakka. Syy tähän päätökseen voisi olla tulevassa huippukokouksessa ja joissakin maissa jo olevien johtajien ei pidä hyväksyä kunnianhimoisia hankkeita ainakin siihen saakka, kunnes vastaorganisaatio Saksan hallitukselle perehtyy tähän kysymykseen ja määrittelee kantansa.

Yksimielisyyttä ei ole

Toinen tärkeä näkökohta, joka haittaa tätä uudistusta, on Euroopan unionin pohjoisen alueen eräiden maiden erityisasema. Heidän mielestään ajatus kaikkien rahoitusriskien jakamisesta ei ole yhtä viisasta päätöstä. Näin pohjoisen vauraammat edustajat tekevät selväksi, että he eivät ole valmiita pakottamaan etelään jatkuvasti vähemmän luotettavalla taloutta. Näiden maiden edustajien mukaan aluksi on välttämätöntä pienentää riskien osuutta eteläisten maiden talouksissa riskin tasoittamiseksi. Ja vasta sen jälkeen voit aloittaa vuoropuhelun yhteisen budjetin luomisesta. Pohjoismaiden johtajien mukaan vain tässä järjestyksessä tämä idea saa tukea heiltä.

Asiantuntijat puolestaan ovat vakuuttuneita siitä, että ellei kaikki maat ole samaa mieltä ja ratkaisematta, kaikki nykyiset ristiriidat ja puhua tällaisten merkittävien uudistusten täytäntöönpanosta eivät ole välttämättömiä. Ainakin he uskovat, että näiden aloitteiden hyväksyminen, ehkä jo aikaisintaan vuoden, kunnes kaikki maat ovat yhtä mieltä toisistaan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti