Norjan hallitus lopettaa öljyntuotannon

10.04.2019

Viime viikonloppuna Norjan parlamentissa, joka oli merkitty tapahtumaan, jossa työntekijäpuolue päätti enää tukea öljyntuotantoon liittyviä hankkeita. Näin ollen tilanne kehittyy siten, että uusien öljykenttien tuotannon etsintä ja perustaminen jäädytetään. Ensinnäkin se koskee Lofotenin saarilla sijaitsevaa hyllyä.

Samalla on huomattava, että parlamentin suurimman puolueen politiikan odottamaton kääntyminen iski öljyteollisuuden edustajia, äkillinen ja konkreettinen isku. Lisäksi lähes puolet vientikomponentista putoaa öljyn ja kaasun kauppaan. Samaan aikaan valtion omistaman öljyntuotantoyrityksen edustajat totesivat, että nykyisillä aloilla, jotka nykyisin tuottavat hiilivetyjä, resurssit vähenevät vähitellen. Tämän perusteella, niiden mukaan, ilman uusien kenttien löytämistä, kaasun ja öljyn talteenotto edellisissä tiloissa, säilyttääkseen, todennäköisimmin, yksinkertaisesti ei onnistu.

Samanaikaisesti öljymiehet totesivat, että ennusteiden mukaan Lofotenin talletuksessa on varoja, joiden arvioidaan olevan 1–3 miljardia kuutiometriä. Siksi työntekijöiden puolueen tekemä päätös ei pelkästään pettynyt heitä vaan myös iski heidät. Norjan öljyntuotantoyhdistystä johtavan Karl Erikin mukaan tämä päätös vaikuttaa merkittävästi ennustettavuuteen, joka on yksi alan kehittämisen perusedellytyksistä.

Samalla asiantuntijat sanovat, että Työväenpuolueen edustajien päätös ei ollut niin arvaamaton, koska se heijasteli norjalaisen yhteiskunnan yleistä tunnelmaa, joka katsoi öljytuotannon tulon, ei hyvin luotettava lähde. Tämä ongelma voi johtua myös ympäristön tilan ongelmista, jotka äskettäin eivät ole muuttuneet parempaan suuntaan. Lisäksi yhteiskunta ei lopeta Lofotenin saarilla sijaitsevien öljykenttien kehittämishankkeiden aiheuttamia kiistoja.

Nyt, yksinkertaisen logiikan mukaan, kun Lofotenin saariston resurssien kehittämisen vastustajat saavuttivat itse asiassa sen täydellisen sulkemisen, niiden lisäponnistukset voitaisiin suunnata Barentsinmeren alueelle vaatimalla, että hiilivetytuotanto lopetetaan. Lisäksi Norjan öljyteollisuuden työntekijöillä on syytä pelätä, että kun työntekijöiden puolue on saanut täyden määräysvallan valtaansa, ne eivät ainoastaan estä alan kehitystä, vaan myös lisäävät veropaineita ja lopettavat öljytutkimuksen rahoittamisen. Tämä on itsessään melko kallista aluetta erityisesti yrityksille, joiden tulotaso on alhainen.

Myös tämä päätös ja ammattiliittojen edustajat ilmaisivat paheksuntaa, jotka ilmaisivat hämmennyksensä siitä, mitä etuja ns. Jotkut asiantuntijat vaativat kuitenkin, että tällaisia kysymyksiä ei voida ratkaista tällaisilla kardinaalisilla menetelmillä. He vaativat, että kaikki konfliktin osapuolet etsivät kompromissia, joka on se, että öljy-yhtiöiden on otettava lisää vastuuta ympäristön säilyttämisestä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti