Norjalla on äkillinen öljyntuotannon väheneminen

24.10.2018

Öljymarkkinoiden asiantuntijoiden mukaan syyskuussa he havaitsivat huomattavan määrän laskua öljyntuotannossa norjalaisten yritysten omistamilla aloilla. Samaan aikaan analyytikot joutuivat tunnustamaan, että tämä tilanne osoittautui täydelliseksi yllätykseksi heille, joita he eivät edes kuvitelleet. Kuva tuntuu vielä outolta, jos otetaan huomioon se, että viime aikoina mikään Norjan suurimmista öljyntuotannon alustoista ei korjattu tai huollettu.

Kuitenkin maan öljyteollisuuden osaston päällikön oli pakko myöntää, että syyskuusta lähtien poltetun polttoaineen määrä laski peräti 13 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna. Näin öljyntuotanto maassa, aivan odottamatta, laski 255 tuhatta tynnyriä päivässä. Nyt kaikkiin maan alustoihin päivitetään enintään 1,6 miljoonaa tynnyriä päivittäin.

Samanaikaisesti todetaan erikseen, että Norjan teollisuus- ja teollisuusministeriö on tehnyt alustavan ennusteen, jonka mukaan öljy-yhtiöiden on otettava vähintään 1,829 miljoonaa barrelia raakaöljyä päivittäin. Samalla on syytä huomata, että syyskuussa tuotetun öljyn määrä ei ylittänyt 1,3 miljoonaa tynnyriä päivässä, mikä on lähes 12 prosenttia pienempi kuin hallituksen suunnitellut.

Tällä välin maan öljyntuotantoyksikön edustajat kieltäytyivät kommentoimasta syitä, joiden vuoksi tällainen huomattava tuotantomäärän lasku olisi voinut tapahtua. Vaihtoehtona voidaan olettaa, että koko norjalainen öljy- ja kaasuteollisuus joutuu vakavaan kriisiin, josta on jo puhuttu äskettäin. Sitä vastoin ei ole tarpeetonta huomata, että uusien öljykenttien etsiminen Norjan viime aikoina ei ole ollut etusijalla etenkin epäonnistuneiden yritysten taustalla.

Voimme turvallisesti sanoa, että sen tuotannon huippu Norjassa pidettiin vuonna 2001, kun sen alustat tuotettiin päivittäin lähes 3,5 miljoonaa tynnyriä. Nyt maassa tilanne kehittyy täysin eri tavalla, kun tuotantomäärät ovat laskeneet siitä lähtien, yli kaksinkertaistuneet. Kaikki hallituksen toivo on se, että vuoden ja puolen vuoden aikana otetaan käyttöön uusi löydetty kenttä. Asiantuntijoiden mukaan koko toimiala tulee olemaan melko valitettavaa, ja tuotantomäärät vähenevät jatkuvasti. Mutta vaikka uudet alat alkavat tuottaa osuutensa tuotannosta, ei ole yksinkertaisesti tarvetta puhua merkittävistä edistyksistä. Tällöin parasta, johon sinun on luotava, on vähentää tuotannon vähenemistä. Toisin sanoen tilanne ajan myötä vain pahenee.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti