Nordea lainaa varustamot offshore-yhtiöiden kautta

07.11.2017

Tähän mennessä pankkien Nordean lainoille varustamoille myöntämien lainojen määrä on noin 10 miljardia euroa. On huomattava, että lähes kaikki näiden yritysten rahoittamiseen varatut varat siirrettiin offshore-alueilta. Lainauksen suuruus oli vuorostaan 2000-tuhatta vuotta. Samalla on syytä huomata, että rahoitusta on saatu sekä Norjan että Suomen pankkitoimistoilta.

Tunnettuaan pankki huolehtisi avokätisesti offshore-alueilla sijaitsevista yrityksistä, jotka tarjoavat heille merkittäviä lainoja. Huolimatta siitä, että nämä yritykset olivat itse rekisteröity Kyproksella, Caymansaarilla, Panamassa ja muilla, niiden todelliset omistajat olivat Pohjois-Euroopan alueella sijaitsevia yrityksiä. Tosiseikkoja vahvistavat asiakirjat ovat jo tunnetussa "seurakunnan tiedostossa". Tietojen vuotamisen ansiosta nämä pöyristyttävät materiaalit ovat tulleet julkisiksi.

Nordean lehdistöpalvelu puolestaan kiirehti itsensä perustelemiseksi ja totesi, että kaikki rahoitustoimet, yhtiö, noudattavat tiukasti lakien vaatimuksia. Siksi, kun lainausyhtiöille myönnettiin lainoja, käytettiin vain laillisia lähteitä, jotka vastaavat kaikkien normien vaatimuksia.

Merikuljetusten käyttöä on käytetty laajalti. Tästä syystä monien erilaisten alusten ylivoimainen massa haluaa mieluummin käydä merialueilla offshore-alueisiin kuuluvien lippujen alla. Vastaavanlaisessa ilmiössä oli jopa määritelmä, joka kuulosti "kätevältä lippulta". Samaan aikaan on lähes mahdotonta löytää tällaisen aluksen todellista omistajaa, ja tästä syystä tapahtuu massiivisia työehtosopimuksia ja ympäristöön liittyviä toimenpiteitä.

Tällaisten yritysten dokumentaatio on niin alhainen, että se tuskin vastaa todellisia lukuja. Esimerkiksi asiakirja voi sisältää merkinnän, jonka mukaan yritys on saanut Nordealta lainan, mutta siinä ei ole ilmoitettu summaa eikä päivämäärää.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti