Miten "kauppasota" vaikuttaa öljyn hintaan

18.10.2018

Vain puolen kuukauden kuluttua, Yhdysvaltain rahoitusosaston päällikkö Stephen Mnuchin ilmoitti, että heidän hallitus oli päättänyt keskeyttää niin sanotun "kauppasodan". Yhdysvalloissa tällaiset lausunnot eivät kuitenkaan ole läheskään kaikkien mieltymyksiä, ja tärkein vastakkainasettelija on presidentti Trump, joka on kasvava vastakkainasettelu. Siksi hänen hallintonsa, hallituksen julistuksista huolimatta, käynnisti uuden kauppaan liittyvän konfliktin aallon, joka käytti entistä enemmän työtä.

Samalla ei olisi tarpeetonta huomata, että Yhdysvaltojen presidentti aloitti uuden kierroksen taloudellisen vastakkainasettelun lisääntymisestä lisäämällä Yhdysvaltoihin tuotuihin kiinalaisiin tuotteisiin sovellettavien tullien määrää vielä 50 miljardilla dollarilla. Kuitenkin paitsi, että Kiina kärsi Valkoisen talon isäntäjoukkojen, mutta myös lähimpien naapureiden, päätöksistä, joutui myös taloudellisen sodan vauhtipyörän alle. Tällöin puhumme Meksikosta ja Kanadasta, joiden tuotteista myös lisätullit lisätään. Ei kiinnittänyt huomiota Trumpin ja hänen liittolaistensa kanssa, jotka oleskelevat meren toisella puolella ja Euroopan unionista tulevat tavarat, otti käyttöön lisätehtäviä.

Ennen uusien tehtävien soveltamista useiden Yhdysvaltojen osastojen virkamiehet käyvät paljon neuvotteluja yrittäen saada enemmän ymmärrystä kumppanuusmaiden eräistä asioista, ja sen sijaan maksujen määrää tarkistettaisiin alaspäin, joten kaikki osapuolet Amerikan puolen mukaan he saivat molempia osapuolia hyödyttäviä yhteistyön edellytyksiä.

Samanaikaisesti Euroopan unioni havaitsi nopeasti, että se ei kannata suostua sopimaan ja tekemään myönnytyksiä etenkin niiden toimien taustalla, joilla Yhdysvaltojen hallinto toteuttaa tutkintatoimenpiteitä autojen tuonnin osalta. Kun otetaan huomioon, että EU: n edustajat ottivat kantaa ja eivät aio myöntää myönnytyksiä, Trump päätti olla neuvottelematta mutta edetä suoraan uusien tehtävien käyttöönottoon. Vastaavasti vastausta ei tarvinnut odottaa kauan, ja Euroopan unioni, Kanada ja Meksiko antoivat julkilausuman, että Valkoisen talon toimista vastauksena heidät joutuivat käyttämään vastatoimia.

Ei pidä olettaa, että Yhdysvaltain presidentin tekemät päätökset heijastuivat negatiivisesti yksinomaan maan ulkopuolella. Ensimmäinen, joka tuomitsee nykyisen hallinnon käyttämät strategiat, oli amerikkalaisten terästeollisuuden työntekijöiden liitto, joka kutsui hallituksen valitseman kurssin virheelliseksi. Heidän mielestään tämä tilanne vaikuttaa varmasti kielteisesti työmarkkinoihin, koska se heikentää tuotannon kasvua.

Ilmeisesti Trump ei odottanut, että niiden kauppakumppanit ottaisivat tällaisen kovaa asennetta, eivätkä halua olla Yhdysvaltojen johtajia. Näin ollen Washington ei yksinkertaisesti tiedä nyt, miten toimia, koska vastustajat eivät tule antautumaan. Toisaalta ei ole aivan selvää, miten öljymarkkinat reagoivat kaikkiin näihin tapahtumiin, ja mitä siitä voi odottaa. Tilanne uhkaa nousta maailmanlaajuiseen taloudelliseen vastakkainasetteluun, joka saattaa vaikuttaa liikenteen määrään, mikä johtuu kansainvälisten hyödykemarkkinoiden toiminnan hidastumisesta. Jopa Trumpin pysyvät liittolaiset, amerikkalaiset öljy-yhtiöt, kieltäytyvät tukemasta päätöstään tullialalla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti