Maailmankaupan taso romahtaa nopeasti

18.05.2019

Kansainväliset asiantuntijat julistavat yksimielisesti, että kansainvälisen kaupan väheneminen ei voi ainoastaan hidastaa merkittävästi maailmantalouden kehitystä, vaan samalla hylätä sen jo vuosikymmeniä sitten.

Bloombergin julkaisussa esitetyn lausunnon mukaan viime aikoina maailmanmarkkinoilla on ollut Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen pitkäaikainen kauppasota. On huomattava, että kaupan vastustusta lämmitetään säännöllisesti ja saavutetaan jännityksen huippu. Näin ollen koko maailmanmarkkinat kohtelevat hermostuneesti tätä konfliktia pelkäämällä, että sen jatkokehitys voi yksinkertaisesti hylätä maailmankaupan kehityksen muutama vuosikymmen sitten. Lisäksi monet asiantuntijat pelkäävät oikeutetusti, että vastakkainasettelun jatkokehitys voi johtaa siihen, että osapuolet varmistavat, että tilanne hallitaan kokonaan.

Erityisesti Morgan Stanleyn taloustieteilijän Chetan Ahyan lausunnon mukaan on vain näy merkkejä vakautumisesta, kuten täällä, uusien maiden välisten jännitteiden kierros alkaa. Se itsessään on suora uhka kaikille globaaleilla markkinoilla tapahtuville prosesseille. Ensinnäkin merkittävät ongelmat aiheuttavat niin sanottuja "tariffikohtauksia", ja tämä vaikuttaa suurelta osin negatiivisesti yrityssuhteisiin.

Todettiin myös, että mitä kauemmin tämä vastakkainasettelu kestää, sitä negatiivisemmat seuraukset kirjataan paitsi kansainväliseen kauppaan myös tuotantoon. Analyytikot sanovat, että investointien ja vähittäiskaupan lasku on ylittänyt kaiken, jopa pessimistisimmät odotukset. Poikkeuksena ei tässä tapauksessa ollut Yhdysvaltojen talous, koska vain kuluvan vuoden neljän kuukauden aikana kirjattiin kolme kertaa kotimaan kulutuksen lasku. Joidenkin stagnoitumisen jälkeen Euroopan talous osoitti ensimmäisiä merkkejä kasvusta, mutta tämä ilmiö on melko epävakaa, koska sijoittajat reagoivat melko hermostuneesti Kiinan ja Yhdysvaltojen harjoittamien kauppasotien taustalla. Näin ollen ensimmäistä kertaa kuuden kuukauden aikana havaittiin sijoittajien aktiivisuuden lasku. Lisäksi asiantuntijat sanovat, että näiden kahden maan välisen kaupan liikevaihdon merkittävä väheneminen vaikuttaa kielteisesti useisiin Aasian alueen maihin.

Kaikki asiantuntijat eivät kuitenkaan ole taipuvaisia yhdistämään maailmankaupan laskua vain Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen vastakkainasettelun kanssa, koska heidän mukaansa prosessien huomattava hidastuminen alkoi jo kauan ennen, ja tässä tapauksessa tariffisodat täyttivät katalysaattorin roolin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti