Älypuhelimet valvovat omistajiaan lähettämällä henkilökohtaiset tiedot Kiinaan

22.03.2019

Ei ole ensimmäinen kerta, kun kuulemme, että nykyaikaiset älypuhelimet keräävät tietoja omistajistaan. Niinpä tällä kertaa se ei mennyt ilman muuta skandaalia, kun kävi ilmi, että sata Nokian tuottamaa laitetta ei vain kerännyt huolellisesti omistajiensa luottamuksellisia tietoja, vaan lähetti ne myös Kiinassa sijaitseviin palvelimiin. Suomen hallitus teki tämän syytteen tunnetusta HMD-yhtiöstä, joka valmistaa kuuluisan suomalaisen brändin älypuhelimia.

Skandaali puhkesi sen jälkeen, kun yksi Nokia 7 Plus -sivuston norjalaisista käyttäjistä onnistui selvittämään, että kaikki sen laitteessa olevat tiedot lähetetään salaamattomasti Kiinassa sijaitsevaan palvelimeen. Tässä tapauksessa hän huomasi, että hänen puhelimensa välittää tietoa sen sijainnista, laitteen sarjanumerosta ja SIM-kortin numerosta. Hänen mukaansa hän ei kiinnittänyt huomiota tähän, kun hän alkoi tarkastella tarkemmin älypuhelintaan, erityisesti jokaisen lukituksen avaamisen, käynnistämisen ja itse näytön aktivoinnin yhteydessä. Valpas käyttäjä päätti tarkistaa, missä kaikki nämä tiedot tulevat hänen laitteestaan. Ja mikä oli hänen yllätys, kun hän huomasi, että kaikki nämä tiedot lähetettiin suoraan verkkotunnukselle, jonka loppu oli .cn. Kun mies on kerännyt enemmän tietoa tästä verkkotunnuksesta, hän onnistui osoittamaan, että se kuuluu Kiinassa toimivaan operaattoriin China Telecom.

Viitaten: ensimmäinen älypuhelimien Nokia 7 Plus -myynti esiintyi vähittäismyynnissä vuoden 2018 alussa. On huomattava, että tämän mallin laitteiden ympärillä melkein välittömästi oli todellinen kuluttajien kiire. Tätä osoittaa se, että kiinalaiset kuluttajat ostivat ensimmäiset 250 tuhatta laitetta vain 5 minuutissa. Tämän markkinasegmentin asiantuntijat puolestaan luottavat lähes täysin siihen, että on tapahtunut ärsyttävää väärinkäsitystä, joka johtuu siitä, että tämä ohjelmistoineen toimitettu erä, jonka toiminta sisälsi tiedonsiirron, oli tarkoitettu yksinomaan kiinalaiselle kuluttajalle. Jostain syystä tämä säännös kuitenkin joissakin tapauksissa koski niitä laitteita, jotka oli tarkoitus lähettää Euroopan maiden markkinoille. Niinpä, koska joku on ärsyttävää valvontaa, monien Kiinan tehtailla tuotettujen älypuhelinten omistajien henkilötiedot alkoivat virrata kiinalaisille palvelimille. Samalla ei olisi tarpeetonta huomata, että Euroopan parlamentin päätöksen ansiosta Euroopan unionin alueella on viime vuoden jälkeen olemassa lainsäädännöllisiä normeja, joilla säädetään toimenpiteistä sähköisten laitteiden käyttäjien henkilötietojen suojaamiseksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti