Kiinan viranomaiset uhkaavat IT-jättiläisiä

10.06.2019

Paljon aikaa on kulunut, mutta Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset tiukat suhteet eivät vain viileä vaan kasvavat edelleen nopeasti. Niinpä Kiinan hallitus on tällä kertaa julkisesti ilmoittanut aikovansa ottaa käyttöön koko paketin pakotteita suurimpien digitaalisten teknologioiden alalla toimiville yrityksille. Julkilausuman perusteella uusien rajoitusten käyttöönottoa tulisi laatia Microsoft, Qualcjmm, Intel, ARM. Lisäksi Dellin, joka valmistaa tietokonelaitteita, lisäksi Suomen Nokialle sovelletaan myös seuraamuksia. Asiantuntijat sanovat, että tässä vaiheessa Kiinan hallitus joutui menemään vastaamaan Huawei-tilanteeseen.

Samalla on syytä muistaa, että tämän konfliktin kehittyminen alkoi sen jälkeen, kun amerikkalainen presidentti päätti sisällyttää tämän yrityksen niin sanottuun "mustaan listaan", mikä kieltää komponenttien ja teknologioiden kaupan. Kiinan puolueen edustajat puolestaan päättivät olla jättämättä tällaisia toimia vastaamattomiksi ja laatineet oman luettelonsa, jotka olivat heidän mielestään ulkomaalaisia oikeushenkilöitä syyllistyneitä materiaalin toimituksen lopettamiseen Kiinaan. Tästä huolimatta he päättivät olla lopettamatta, ja ilmoittivat aikovansa luoda samanlaisen luettelon keinona torjua kansallisiin etuihin kohdistuvaa uhkaa.

Selvityksenä toisen luettelon luomisen syistä taivaallisen imperiumin viranomaiset selittivät, että näin he taistelevat kaikkia maita, jotka käyttävät samanaikaisesti Kiinassa kehitettyjä tekniikoita ja jotka vaikeuttavat maan taloudellista kehitystä. Amerikkalaisten yritysten reaktio osoittautui melko odottamattomaksi, koska he hakivat presidenttiä pyytämällä olemaan liian tiukkoja. Tätä taustaa vasten Googlen edustajat antoivat hyvin selkeän lausunnon siitä, että Huaweiä vastaan toteutetuilla toimenpiteillä voisi viime kädessä olla suurin kielteinen vaikutus Yhdysvaltojen taloudelliseen turvallisuuteen. Valituksessa todettiin myös, että seuraamusten soveltamisen alkuvaiheessa Kiinan puolella on varmasti tiettyjä taloudellisia tappioita, mutta toisaalta tällainen lähestymistapa pakottaa heidät etsimään vaihtoehtoisia tapoja kehittää teknologioita, mutta jo omia.

Lisäksi tietotekniikan asiantuntijat kiinnittävät huomiota siihen, että tällä hetkellä prosessori on jo kehitteillä, ja se työskentelee täysin eri periaatteiden mukaisesti. Siten sen koodia käyttämällä on helppo kiertää kaikki kiellot, ja sitten seuraamukset ovat täysin hyödytön työkalu.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti