Kiina voisi päästä eroon Yhdysvaltojen julkisesta velasta vastauksena valuuttasoihin

08.08.2019

Kun otetaan huomioon se, että viimeisen 10 vuoden aikana Kiinan juan on pudonnut alimmalle mahdolliselle tasolle, se saa asiantuntijat pohtimaan, mitä tehdä säästöihin Yhdysvaltain valtion velan muodossa, jonka koko on suuri. Tähän mennessä se on jo ylittänyt 1,1 biljoonaa dollaria.

Uskoen, että Kiina, joka on suurin Yhdysvaltain julkisen velan haltija, ei uskalla päästä eroon tästä taakasta, monet finanssialan asiantuntijat pitivät tätä perustelua vähimmäisenä mahdollisena vaihtoehtona. Ensinnäkin, analyytikot sanovat, että sellaisella talousjättilällä kuin Kiinalla ei yksinkertaisesti ole missään muualla varastoida tällaisia määriä. Mutta tämän maan kulta- ja valuuttavarannon määrä on jo nyt noin 3,1 biljoonaa dollaria. Siksi tilavampia sijoitusalueita ei nykyään käytännössä odoteta.

Yale-yliopiston professori puolestaan ei ole yhtä optimistinen kuin Amerikan hallitus, koska juuri toisena päivänä renminbi liukastui jälleen huomattavasti, murtautuen psykologiseen merkkiin 7: 1 dollarin hyväksi. Siksi Kiinan viranomaisilla ei ole niin paljon valinnanvaraa, joten emme voi sanoa, että taivaan imperiumi ei pidä tarpeellisena päästä eroon suuresta omaisuudesta. Lisäksi Kiinan hallituksella on itse tapana harkita kaikkia ongelmiaan strategisempaan suuntaan, ja samalla sillä on aina varauksessa joitain keinoja, joita ei edes arvata Valkoisessa talossa. Valuuttaa käytettäessä melkein kaikki ihmiset eivät edes ajatelleet sitä, että he käyttävät sitä pahoinpitelyna, ja täyttävät kuitenkin tehtävänsä. On huomattava, että ei pitäisi sulkea pois mahdollisuutta, että valtion joukkovelkakirjalainoja voidaan käyttää myös Kiinan hallituksen etuihin.

Samanaikaisesti asiantuntijat huomauttavat jo, että Kiina on alkanut vähentää aktiivisesti amerikkalaisiin arvopapereihin tehtyjen sijoitusten määrää, jotka ovat jo ylittäneet huippunsa ja alkaneet vähentyä. Tilanne saattaa hyvinkin pahentua, kun otetaan huomioon, että Kiinan renminbin kurssi on viime aikoina alkanut laskea huomattavasti. Tähän päivään mennessä analyytikkojen kiinnitys on erottamattomasti kiinnittynyt kaupankäyntiin pörsseissä, etenkin Yhdysvaltain julkisissa velkamarkkinoissa. Joka tapauksessa on mahdollista selvittää, onko Kiinan osapuoli jättänyt uusien arvopapereiden hankintahakemuksia, vaikka sitä ei tehdä suoraan, mutta tiettyjen pankkien välityksellä. Tällaisten tietojen perusteella tehdään johtopäätös siitä, kuinka paljon Kiinan kiinnostus Yhdysvaltojen julkiseen velkaan on menetetty.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti