Kiina aikoo julistaa sodan tavaroista Yhdysvalloista

26.03.2018

Kirjaimellisesti näinä päivinä Kiinan kauppaministeriön päällikkö on antanut julkilausuman, jonka mukaan hänen hallituksensa on vakavasti ajatellut rajoittavan joidenkin tavaroiden maahantuontia Amerikan yhdysvalloista. Erityisesti hän kertoi, että hänen osastollaan on kehitetty useita lainsäädäntöaloitteita, jotka mahdollistavat näiden tavaroiden erityisten tullitariffien käyttöönoton, joiden kokonaismäärä on 3 miljardia dollaria. Lisäksi ministeri totesi, että uusien tullimaksujen yhteydessä on tarkoitus tuoda noin 128 tavaraa, joita vastaan nämä toimenpiteet toteutetaan.

Kiinan kauppaministeriön tämän lausunnon jälkeen seurasi melkein päivää sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti hallituksen päätöksensä määrätä uusi kauppavastus. Yhdysvaltain presidentin mukaan tämän asiakirjan hyväksyminen aloittaa Kiinasta peräisin olevien palveluiden ja tavaroiden tullimaksut yhteensä noin 60 miljardin dollarin arvosta.

Koska tiedetään, että uudet tullitoimenpiteet tulevat voimaan sen jälkeen, kun nämä toimenpiteet ovat pakollisia kolmenkymmenen päivän keskusteluja ja neuvotteluja. Uusia tehtäviä on tarkoitus ottaa käyttöön tieto- ja ohjelmistotekniikan, avaruusteknologian ja koneenrakennusteollisuuden aloilla. Samaan aikaan on syytä panna merkille, että Yhdysvaltain hallitus vetoaa Maailman kauppajärjestön (WTO) johtajuuteen, jossa he ilmaisivat epäilyksensä siitä, että Kiina on tekemisissä maassaan olevan henkisen omaisuuden varastamisen kanssa.

Kuten Yhdysvaltain kauppapoliittisen edustajan antamassa lausunnossa todetaan, niillä on jokainen syy väittää, että Kiinan osapuoli on mukana WTO: n sääntöjen rikkomisessa. Heidän mukaansa kiinalaiset yritykset eivät reagoi patenttien haltijoiden, myös amerikkalaisten, haasteisiin suojellakseen laillisia tekijänoikeuksiaan. Syyttäjien mukaan patenttiomistajan kanssa tehdyn sopimuksen voimassaolon päättymisen jälkeen kiinalainen yritys käyttää edelleen siihen uskottuja tekniikoita, mikä rikkoo sopimuksen ehtoja.

Yhdysvaltain presidentti puolestaan on jo antanut maan rahoitusosaston päällikölle Stephen Mnuchin antamaan omia näkemyksiään uusien tulliratkaisujen käyttöönotosta kiinalaisia yrityksiä vastaan. Hänen mielestään tällainen askel sallii Yhdysvaltojen teknologioiden luotettavamman suojelun, jotka liittyvät suoraan strategiseen alaan.

Samaan aikaan Kiina ei hiljennyt, ja se teki kategorisen epäluuloisuuden amerikkalaisten tekemistä syytöksistä. Samanaikaisesti Celestial Imperiumin edustaja sanoi, että hänen maata kirjaimellisesti pakotettiin tekemään peilioperaatioita. Lisäksi Kiinan suurlähettiläs Maailman kauppajärjestössä sanoi, että hänen maansa ei suhtaudu hiljaa Yhdysvaltain hallituksen tällaisiin toimiin, ja ensimmäinen asia, jota se tekee, koskee WTO: ta tutkimaan kaikkia tämän tapauksen olosuhteita.

Lisäksi Kiina aikoo lyödä niin merkittävää tuontia Yhdysvalloista kuin rauta- ja ei-metallurgisen metallurgian tuotteista, viineistä ja hedelmistä sekä lukuisista muista tavaroista. Ja vaikka keskinäiset toimet eivät ole olleet niin merkittäviä, asiantuntijat sanovat kuitenkin, että skandaalilla on kaikki mahdollisuudet laajentua.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti