Jotkut maat pyrkivät luopumaan rahasta

28.05.2018

Joidenkin valtioiden edustajat ovat toistuvasti ilmoittaneet aikovansa luopua kokonaan käteisen käytöstä. Näistä maista, etulinjassa ovat Skandinavian edustajat. Lisäksi Australian viranomaiset painostavat huomattavasti väestöä ja pakottavat ihmiset luopumaan rahasta.

Tämän ilmiön leviämisen syynä oli Internetin ja digitaalisten teknologioiden nopea kehitys, joka mahdollistaa keskinäisten sopimusten tekemisen sekä käyttäjien välillä että ostojen maksuna. Joidenkin palveluiden, kaupallisten toimipisteiden tai monien palveluiden ansiosta voit vain käteisellä, mutta ilman pankkikorttia. Nyt asiakas voi maksaa vain käyttämällä älypuhelintaan, jolla on erityinen sovellus.

Maksujärjestelmien enemmistön edustajien mukaan kauppayhtiöt alkoivat tilata terminaaleja, jotka mahdollistavat kosketuksettomien selvitysjärjestelmien käytön. Se on tullut lähes normaaliksi, kun ostajat yrittävät maksaa ostoistaan tavanomaisen puhelimen avulla. Useiden käyttäjien mukaan pitää käteistä, jotka voidaan menettää tai ne voidaan helposti varastaa, on erittäin vaarallinen, jolloin käsiteltävänä olevassa tapauksessa käteismaksujen käsittely on paljon nopeampaa ja turvallisempaa.

Ensimmäinen, joka yrittää päästä eroon rahojen käytöstä kokonaan, on Skandinavian maat, joita pidetään maailman edistyksellisimpinä tässä suhteessa. Alustavien arvioiden mukaan Ruotsi on jo 6 vuotta, ja aikoo siirtyä kokonaan muihin kuin käteismaksuihin. On huomattava, että nämä ennusteet tehtiin Kööpenhaminan kauppakorkeakoulun tutkijoilta. Huolimatta siitä, että noin 97 prosenttia myyjistä on valmis ottamaan vastaan käteisrahaa, noin 87 prosenttia maksutapahtumista suoritetaan juuri ilman käteistä.

Kuitenkaan kaikki maat eivät pidä liberaaleja keinoja väestön vakuuttamaan kassasta. Esimerkiksi Australian viranomaiset kieltävät lähitulevaisuudessa väestönsä tekemään käteissopimuksia, joiden määrä ylittää noin 750 dollaria. Samanlaiset rajoitukset, muuten, toimivat jo useissa Euroopan maissa, joissa rahamääräisten maksujen raja-arvoksi asetetaan 1-3 tuhatta euroa.

Muiden keinojen tapaan myös muiden kuin käteismaksujen järjestelmällä on omat haavoittuvuutensa, joita hyökkääjät voivat hyödyntää. On todennäköistä, että minkä tahansa käyttäjän rahat tulevat tietokoneviruksen uhreiksi. Tällaisissa tapauksissa varojen palauttaminen on melko suuri ongelma. Älkää unohtako, että vuonna 2017 tavalliset käyttäjät ja koko organisaatiot ympäri maailmaa varastettiin tililtä, noin 1 biljoonaa dollaria ja ensi vuonna asiantuntijoiden mukaan tämä luku voisi kaksinkertaistaa. Emme myöskään saa unohtaa, että maailman rahoitusmarkkinat ovat jatkuvasti uhattuna kriisitilanteessa. Siksi on vielä yksi syy vakavasti harkitsemaan, onko kannatettava täysin vuosien varrella varastoitavaa rahaa pelkästään heidän turvallisuudestaan, vain paikasta, on valittava luotettava.

Lue myös:

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti