Inflaatiovauhti euroalueella ylitti odotukset

04.04.2018

Tuoreiden jalostettujen tietojen mukaan oli mahdollista todeta, että inflaation taso EU: ssa maaliskuussa osoitti merkittävää kasvua. Asiantuntijoiden mukaan tämä viittaa siihen, että hallitusten olisi harkittava rahapoliittisten ohjelmiensa supistamista.

Kuten tilastotietojen mukaan viime kuussa kulutustavaroiden hinnat nousivat keskimäärin 1,4%. On huomattava, että julkaisussa Bloomberg analyytikot suoritti myös riippumattoman tutkimuksen aihe, ja niiden suorituskyky on lähes täysin sama suorituskyky Euroopan tilastotoimiston. Myös helmikuussa inflaatio ei ylittänyt 1,1%, mikä on alhaisin taso vuoden 2016 viimeisiltä kuukausina.

Tutkimuksessa selvisi, että hintataso kulutustavaroiden kuten: ruokakorin, energian hinta ja alkoholijuomien maaliskuussa pystyivät kasvamaan keskimääräinen suhde 1% verrattuna kuluvan vuoden fevralom. Erikseen on huomattava, että energian hinnat nousivat maaliskuussa 2% vuodessa, kun taas helmikuussa tämä luku oli 2,1%.

Lisäksi raportissa todetaan, että jos helmikuussa tupakkatuotteiden, Elintarvikkeiden ja juomien nousi 1%, kun taas maaliskuussa niiden arvo kasvoi toisella 2,2% Joten sama selvästi kohonneita hintoja ja palveluista, mikä on puolentoista prosenttia. Samaan aikaan, koko helmikuussa tänä vuonna työttömien määrä euroalueella laski 0,1% ja oli alhaisimmillaan vuonna viimeisen 10 vuoden aikana.

Puolestaan Jens Weidmann, johtaja Bundesbankin, vaatii, että inflaation kiihtyminen, ensisijaisesti sanelee tahdissa taloudellista kehitystä koko Euroopan unionissa. Joten hänen mielestään on aika palata useimpia kannustimia tarjoavia ohjelmia.

Puolestaan edustaja Evrotsentrobanka, Klaas Knot, oli sitä mieltä, että on tarpeen ryhtyä pikaisiin toimiin normalisoida rahoituspolitiikan koska se on varmaa, että viivästykset tässä suhteessa kantaa suora uhka taloudellisesta tilanteesta Euroopan unioni kokonaisuudessaan. Erityisesti hän sanoi, että rahapolitiikan tilan normalisointi on EU: n hallituksen ensisijainen tavoite. Lisäksi hän asui tarpeessa vahvistaa EU: n jäsenvaltioiden välisiä suhteita raha- ja talousliiton alalla.

Hänen mielipiteensä ilmaistiin tältä osin Suomen keskuspankin päällikkö Erkki Liikanen. Hänen mukaansa, huolimatta talouden indikaattoreiden noususta, perusinflaatiosta, on täysin mahdollista pitää hallittuja arvoja. Ei pidä sulkea pois sitä, että jos Eurocentrorank kieltäytyy ajankohtaisista taloudellisista kannustimista, vuotuisen inflaation taso jää alle ennustetun tason.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti