IMF: n asiantuntijat uskovat Yhdysvaltain dollarin olevan keinotekoisesti korkea

28.07.2019

Useiden Kansainvälisen valuuttarahaston finanssialan asiantuntijoiden tekemän vakavan tutkimuksen jälkeen pääteltiin, että tällä hetkellä Yhdysvaltain dollarin kurssi ei vastaa todellisia taloudellisten indikaattoreiden indikaattoreita. Heidän mukaansa dollari on keinotekoisesti yliarvostettu 6 prosentista 12 prosenttiin. Samanaikaisesti muut valuutat, kuten yuan, jeni tai euro, ovat sopivimmissa asemissa ja vastaavat täysin niiden asemaa.

IMF: n edustajilla on täysi syy uskoa, että nykyinen dollarin kurssi on suurelta osin yliarvostettu eikä vastaa sen todellista asemaa. Tämä seikka osoittaa, että kaikki indikaattorit tämän valuutan lyhyen aikavälin näkymistä osoittavat, että sen kurssin pitäisi itse asiassa olla 6–12 prosenttia alhaisempi. Tästä, Kansainvälisen valuuttarahaston edustajat, julkaistiin tutkimustulosten perusteella raportti.

Jos otetaan esimerkiksi Saksan taloudellinen tilanne, jonka ulkomaankaupan tasapaino on melko vaikuttava, voimme päätellä, että hänelle euro on aliarvostettu huomattavasti, 8–18 prosentissa. Tämän johtopäätöksen tekivät IMF: n asiantuntijat tutkiessaan nykytilaa. Niinpä tänään Saksan taloudessa on kertynyt valtava ylijäämä menestyvän ulkomaankaupan ansiosta. IMF: n asiantuntijoiden mukaan maan on ryhdyttävä toimiin tilanteen tasoittamiseksi ja sijoitettava ylimääräisiä varoja oman taloudensa infrastruktuurihankkeisiin.

On syytä huomata, että nykyinen tilanne on toistuvasti ollut syynä Euroopan komission ja Yhdysvaltojen presidentin Trump vakavalle kritiikille. Tänä vuonna Saksan Münchenin taloustieteiden instituutin analyyttisten tutkimusten mukaan se on jälleen maailman johtava kauppataseen ylijäämän kasvun suhteen. Samaan aikaan Donald Trump myöntää itse, että Yhdysvaltain vienti kärsii suuria tappioita seurauksena, että Yhdysvaltain dollari on merkittävästi yliarvostettu. Tässä yhteydessä hän on toistuvasti antanut useita virallisia lausuntoja. Kesän alussa Yhdysvaltojen presidentti kritisoi vakavasti Euroopan keskuspankkia, joka syytti tätä protektionismin rakennetta suhteessa Euroopan maihin.

Amerikan presidentti on vakuuttunut siitä, että kaikilla EKP: n toimilla pyritään lisäämään Euroopan unionin asemaa Yhdysvaltojen kanssa käytävässä kaupassa kilpailukyvyn kannalta. Hänen mukaansa halpa euro on suora tae siitä, että Euroopan unionissa tuotettavilla tuotteilla on parempi kilpailukyky alhaisempien kuluttajahintojen ansiosta. Tämä asema antaa EU: lle etua alueilla, jotka käyttävät omia valuuttaansa kotimaankaupassa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti