Hakkerit käyttävät uusinta teknologiaa hakata käyttäjälaitteisiin

06.03.2019

Viime vuoden aikana tietoturva-asiantuntijat ovat havainneet, että tavallisten käyttäjien sähköisten laitteiden hakkereiden iskujen määrä on kasvanut lähes 2 kertaa. Asiantuntijoiden mukaan vaarallisimmat olivat matkapuhelinten käyttäjät. Kuluneen vuoden häkkien kokonaismäärä oli 117 miljoonaa tapausta, ja nämä ovat vain niitä, jotka voitaisiin korjata. Älypuhelimia ja tabletteja tarttuvien haittaohjelmien arsenaali on kuitenkin alkanut laskea. Nämä tiedot tulivat lehdistölle Kaspersky Labin tekemän tutkimuksen ansiosta.

Tutkijoiden raportin mukaan tärkeimpänä uhkana olivat ns. Troijalaiset, joita tunkeilijat ottivat käyttöön asiakkaille pankille tarjoavissa sovelluksissa. Näin ollen petokset hyökkäsivät noin 1,8 miljoonaa käyttäjää, jotka asuivat 180 eri maassa. Enimmäkseen hakkereiden toiminnalla Venäjän käyttäjät joutuivat kohtaamaan, jossa noin 2% käyttäjistä lähti ainakin yhden hakijan yrittämään tabletteja ja älypuhelimia.

On huomattava, että Android-alustalla toimivat Accessibility Services osoittautuivat huijareiden suosituimmaksi työkaluksi. Tämän sovelluksen avulla petokset voivat liittää troijalaiset laitteeseen, jota myöhemmin ei voida poistaa ilman asiantuntijoiden apua. Lisäksi hyökkääjät alkoivat yhä enenevässä määrin käyttää välineitä, jotka vastustavat infektion määritelmää laitteessa dynaamisen analyysin avulla. Tätä haitallista tuotetta kutsutaan Rotexiksi ja siinä on kaikki Troijan ominaisuudet.

Lisäksi petokset alkoivat käyttää uudempaa haittaohjelmien kehitystä piilottaakseen sen laitteessa tunnistamalla alkuperäisen koodin. Tällaisten työkalujen käyttö on tällä hetkellä kasvanut 17%, mikä on lähes kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2017. Lisäksi valtava vaikutus turvallisuuteen on piilottanut kaivostyöläisiä, jotka toteuttavat ohjelmansa käyttäjien laitteissa cryptocurrency -tuotteen purkamiseen. Viimeisen ajanjakson aikana niiden määrä on kasvanut lähes viisi kertaa.

Samaan aikaan asiantuntijat totesivat, että hakkerit alkoivat käyttää yhä vähemmän sammuvia troijalaisia, jotka työskentelivät ilman asianmukaista koodattua peittoa. Nykyään Kaspersky Labin asiantuntijat ovat löytäneet enintään 60 000 pakettia, jotka sisältävät haitallisia lansomware-viruksia matkapuhelimiin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti