ExxonMobil kieltäytyi yhtäkkiä louhimasta öljyä ja kaasua Norjassa

09.09.2019

Selvisi, että ExxonMobilin hallitus päätti myydä osakkeitaan, jotka ovat tällä hetkellä kahdella tusinalla öljy- ja kaasukenttää. Samaan aikaan jotkut analyytikot suhtautuivat melko rauhallisesti siihen tosiseikkaan, että päätettiin poistua maasta, jossa yritys oli tuottanut kaasua ja öljyä 125 vuoden ajan. Heidän mielestään mitään erityistä ei tapahdu, eikä kielteisiä seurauksia yritykselle aiheudu. Samanaikaisesti asiantuntijat uskovat, että ExxonMobilin osakkeiden arvo kasvaa lähitulevaisuudessa vain.

Ensimmäinen, joka päätti jakaa tämän odottamattoman uutisen, oli tunnettu uutistoimisto Reuters. Heidän julkaistun raporttinsa mukaan tuli tiedossa, että amerikkalainen yritys, joka on yksi öljyn ja kaasun tuotantomarkkinoiden johtavista yrityksistä, päätti luopua luonnonvarojen louhinnasta Norjassa. On syytä huomata, että viimeisen 125 vuoden ajan öljyntuottaja jättiläinen on työskennellyt maassa ja omistanut merkittävät osakeomistukset 20 ydinyrityksessä. Yhtiöiden edustajat kieltäytyivät antamasta lausunnoistaan huolimatta kommentteja asiasta. Siitä huolimatta useimmat analyytikot hyväksyivät melko rauhallisesti ExxonMobilin päätöksen, eivätkä aio peruuttaa suosituksiaan yhtiön arvopapereiden hankkimisesta lähitulevaisuudessa.

On huomattava, että ExxonMobilin varoja, joiden arvo on 4 miljardia dollaria, hallinnoivat kaksi yritystä, joista toinen on Alankomaiden ja Ison-Britannian Royal Dutch Shellin ja Norjan Equinorin yhteisyritys. Samaan aikaan Dagens Naeringsliv kertoi sivuillaan, että sillä on tietoja öljy-jätteen väitetystä ostajasta. Heidän mukaansa Norxissa toimiva Var Energi voi ostaa ExxonMobil-omaisuuden. Lisäksi julkaisussa nimetään useiden muiden yhdysvaltalaisen yhtiön arvopapereiden ostajien nimet. Toistaiseksi kukaan ei onnistu saamaan luotettavimpia tietoja aiheesta, koska ExxonMobi-edustajat kieltäytyvät millään tavalla kommentoimasta tilannetta yrityksessä.

Tämän lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että amerikkalaiset öljy-yhtiöt tekevät tällaisen päätöksen ensimmäistä kertaa. Hieman alle kuukausi sitten kerrottiin, että amerikkalaiset öljyntuottajat olivat päättäneet myydä noin 2 miljardin dollarin suuruisen omaisuuden, joka oli sijoitettu öljyä ja kaasua tuottavaan yritykseen Pohjanmerellä. Tässä tapauksessa yritysten edustajat selittivät päätöstään sanomalla, että he aikovat kehittää uusia talletuksia Yhdysvaltoihin. Samanaikaisesti kysymys oli liuskekiven varastojen kehittämisestä. Heidän mukaansa he eivät kuitenkaan rajoittuneet vain tähän alueeseen, vaan osallistuvat aktiivisesti uusien hankkeiden kehittämiseen.

Samaan aikaan analyytikot vaativat, että on vaikea löytää paras tapa sijoittaa tänään, koska ExxonMobilin osakkeet hankitaan. Heidän mielestään tähän on useita hyviä syitä. Ensinnäkin yrityksen itsensä liiketoimintamallista tehdään virheenkorjaus siten, että öljykustannusten muutokset markkinoilla eivät ehdottomasti vaikuta yrityksen toimintaan. Juuri tämä seikka tasapainotti sen asioita. Analyytikkojen mukaan ExxonMobilin liikevaihto laski kuitenkin vuoden ensimmäisen puoliskon loppupuolella hieman. Öljymiesten tuottamat öljy- ja kaasumäärät ovat kuitenkin lisääntyneet huomattavasti. Syynä nykyiseen tilanteeseen asiantuntijat kertoivat, että yritys on viimeisen ajanjakson aikana lisännyt investointejaan liiketoiminnan kehittämiseen. Heidän mielestään näiden toimenpiteiden ensimmäisen konkreettisen tuoton pitäisi olla odotettavissa aikaisintaan ensi vuonna. Siitä huolimatta he kiinnittivät erityistä huomiota siihen, että kuten aiemmin, yhtiö maksaa osakkeenomistajilleen säännöllisesti vakaat 5 prosenttia osingoista. Samalla on huomattava, että yritys ei ole rikkonut velvoitteitaan 36 vuoden aikana.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti