Euroopan unioni on tehnyt vakavan kamppailun merellä

14.03.2019

Tällä hetkellä Euroopan unionin hallitus kiinnittää erityistä huomiota rahoitusalaan liittyviin kysymyksiin. Ensinnäkin, varjossa rahan varjopuoliskon vastaisessa taistelussa, kiinnitetään erityistä huomiota 34 maahan, jotka sisältyvät erilliseen "harmaaseen" listaan.

Hiljattain kokoontunut Brysselissä kaikkien EU: n jäsenvaltioiden rahoituslaitoksista vastaavien ministerien tehtävänä oli lähinnä laittomien varojen rahanpesuun ja veronkiertoon liittyvät kysymykset. Tältä osin luetteloa valtioista ja alueista, joissa veropolitiikan kansainvälisiä sääntöjä rikotaan, on tarkistettu uudelleen. Niin sanottuun "mustaan listaan" pääsemisen seurauksena on erityisten vero- ja kauppajärjestelmien käyttöönotto. Tämän seurauksena virkamiehet päättivät lisätä taloudellisesti epäluotettavien maiden luetteloon, muutokset täydentävät nykyistä luetteloa, vielä 15 kohdetta. Tällaisia valtioita olivat Aruba, Barbados, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Neitsytsaaret, Samoa ja monet muut.

Lisäksi kiinnitetään erityistä huomiota 34 maahan, jotka ovat harmaalla listalla. Niiden yli on tarkoitus lisätä verotuksen ja rahoituspolitiikan valvontaa. Työkaluna on tarkoitus soveltaa laajempaa luetteloa vaatimuksista, erityisesti rahoituslaitosten avoimuutta koskevissa asioissa. Tässä luettelossa on jopa maita, jotka ovat osa niin kutsuttua "suurta kaksikymmentä". Euroopan komission edustajat ovat viime aikoina tehneet melko kovaa työtä ja tutkineet tätä asiaa 92 maassa. Tärkeimpinä kriteereinä, joiden perusteella arvioitiin tilannetta sellaisten kriteerien perusteella, kuten: todellinen toiminta talouden alalla, johtamisjärjestelmä ja avoimuus verotuksen alalla. Erityistä huomiota kiinnitettiin yritysasiakkaiden verotukseen nollakorkojen osalta.

Erityiskomission kertomuksessa todetaan, että tähän suuntaan pyrkimykset eivät olleet turhia, ja noin 60 maata ryhtyi kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin kaikkien mainittujen puutteiden poistamiseksi. On huomattava, että tämä auttoi suoraan näitä maita tekemään yli 100 muutosta verolainsäädännön alaan liittyviin lainsäädäntöhankkeisiin. Lisäksi kertomuksessa todettiin, että Euroopan unionin alueella on 23 maata, joita nähdään terrorismin rahoituksessa ja riittämättömiä toimenpiteitä likaisen rahanpesun torjumiseksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti