Euroopan unioni lisää uusia nimiä offshore-maiden luetteloon

07.03.2019

Alkuperäisessä muodossaan asiakirjassa, jossa viitattiin maihin, jotka kuuluvat offshore-alueiden määritelmän piiriin, oli 17 nimeä, mutta ajan kuluessa tämä luettelo väheni merkittävästi, ja tähän mennessä oli enintään viisi nimeä. Euroopan unionin viranomaiset eivät kuitenkaan jätä tätä kysymystä huomiotta, ja tilanteen yksityiskohtaisen tutkimuksen ja tämän tuloksena oli päivitetty luettelo luonnoksesta. Tässä asiakirjassa virkamiehet lisäsivät vielä muutamia maita, joissa heidän mielestään on vakavia ongelmia avoimuuden alalla veropoliittisten rikosten torjunnassa. Koska se tuli tunnetuksi Reutersin uutistoimiston käytettävissä olevista lähteistä, 10 uutta alueellista yksikköä ja valtiota lisättiin luettelon uuteen versioon.

Lisäksi virasto raportoi EU-maiden suurlähettiläiden kokouksesta, jossa keskustellaan yksinomaan tästä asiasta, jossa on tarkoitus hyväksyä uusi luettelo offshore-alueista. Itse asiassa tuli tiedoksi, että Tyynellämerellä, Omanissa, Karibian saarilla, Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa ja Bermudian saarilla sijaitsevat saaret on tarkoitus lisätä "mustalle listalle".

On syytä huomata, että huomion kiinnittäminen tähän ongelmaan ilmenee millään tavalla, ei tyhjästä, ja siitä on keskusteltu jo pitkään. Tilanne kuitenkin paheni voimakkaasti useiden Euroopan maiden korruptiokandaalien jälkeen. Luettelon alkuperäinen versio ilmestyi vuoden 2017 lopussa. Tuolloin toimittajien käytettävissä oli erittäin mielenkiintoisia materiaaleja, jotka antoivat käsityksen siitä, mikä korruption laajuus on valtion virkamiesten ja jopa useiden Euroopan unionin maiden poliitikkojen joukossa. Tiedotusvälineiden edustajilla oli materiaaleja, jotka kertoivat skandaalin osallistujista, ulkomaisista pankkitileistä, joita he väittivät unohtaneen täsmentää ilmoituksissa. Niinpä nämä ihmiset eivät pystyneet vain piilottamaan laittoman rikastumisen lähteensä, vaan myös niitä paikkoja, joissa he piilottavat laittomasti ansaitut rahat, kiertämällä veronmaksuja maidensa talousarvioon. Luettelon alkuperäisessä versiossa ilmestyi vähintään 17 alueellista nimeä, mutta myöhemmin se korjattiin, minkä jälkeen jäljellä oli enintään viisi. Uusien nimien luettelon viimeiseen merkintään asti siihen osallistui nimiä: Tobago, Guam, Trinidad, Neitsytsaaret ja Samoa.

Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa joko kokouksen yksityiskohdista tai päätöksistä, joita Euroopan unionin jäsenvaltioiden suurlähettiläät ottivat kokousten aikana, ja yksityiskohtaisempaa tutkimusta saatavilla olevista asiakirjoista.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti