Euroopan ministerit tekevät muutoksia veroparatiiseihin

03.10.2018

Ei niin kauan, pidettiin useiden EU-maiden valtiovarainministerien kokous, jonka aikana tehtiin päätös eräästä valtiosta, jolla on uskollisia verotusalan lakeja. Erityisesti he puhuivat pienestä saarivaltiosta Palau, eurooppalaisia virkamiehiä pyydettiin poistamaan se niin sanottujen "veroparatiisien" mustasta listasta. Tämä viesti tuli julkaisusta Reuters.

Kuten sanomassa, kokoontuneet eurooppalaiset valtiovarainministerit tulivat yksimielisesti näkemään, että oli tullut aika poistaa Tyynenmeren saarilta sijaitsevan Palaun valtio "mustasta listasta". Päätöksen mukaan on tunnustettu, että tämä maa ei ole oikeudelliselta kannalta enää yksi veroparatiisista yrittäjille ympäri maailmaa. Samalla ei ole tarpeetonta huomata, että tämä maa on listattu vain kuusi kuukautta sitten. Syy tähän päätökseen oli verolainsäädäntö, joka puolestaan ei asiantuntijoiden mukaan täyttänyt Euroopan unionin alueella hyväksyttyjä standardeja.

Valtion hallitus puolestaan ei alkanut viivästyttää lainsäädännöllisten aukkojen poistamista ja hyväksyi lyhyellä aikavälillä uusia muutoksia tällä alalla. EU-maita edustavat ministerit tulivat näin ollen yksimieliseen päätelmään, että kun otetaan huomioon halu tavata Palau-hallitus, sillä on positiivinen rooli tässä maassa, minkä jälkeen musta listalta päätettiin siirtää se harmaaseen luetteloon. On tärkeää huomata, että harmaassa luettelossa on valtioita, joiden verolainsäädäntö ei ole täysin avoin, mutta he pyrkivät vilpittömästi korjaamaan tämän tilanteen. Tällä tekijällä oli ratkaiseva rooli tämän maan päätöksenteossa Euroopan unionin edustajien laatiman raportin mukaan.

Samalla todetaan, että ns. "Musta lista" sisältää vielä kuusi valtiota, joiden verolainsäädäntö herättää monia kysymyksiä Euroopan unionissa. Esimerkiksi Namibian kaltaiset maat on jo pitkään listattu tämän luettelon johtajien keskuudessa samoin kuin Samoan tilalla ja niiden vieressä Trinidad on läsnä. Tässä luettelossa ja alueilla, jotka sijaitsevat Yhdysvaltojen, kuten Neitsytsaaret, Samoa tai Guam, oikeusalueella.

Ei ole tarpeetonta muistuttaa, että tämän luettelon luominen on perustettu viime vuoden lopulla. Syynä tähän oli kansainvälinen skandaali, jonka aikana kävi selväksi, kuinka rikkaat ihmiset ja koko yri- tykset kiertelevät veronmaksuja.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti