Euroopan markkinoita onnistui tukemaan alentamalla euron arvoa

28.09.2019

Näyttää siltä, että Euroopan osakemarkkinat alkoivat toipua amerikkalaisten poliitikkojen lausunnoista johtuvan paniikin jälkeen. Siitä huolimatta melkein kaikki pörssit, jotka pakotettiin myöntämään, että melkein viikon ajan, olivat vähentämässä pääkursseja. Suurin positiivinen tekijä, joka vähensi jännitystä, useimmat analyytikot kutsuivat euron arvon alenemista, joka toimi tilanteen vakauttajana.

Ensimmäinen, joka reagoi aktiivisemmin toteutettuihin toimenpiteisiin, oli FTSE-osakeindeksi, joka vastaa resurssien kaivosteollisuudessa toimivien viejien ja yritysten toiminta-alueesta. Kuten kävi ilmi, päärooli markkinoiden tilanteen vakauttamisessa oli Michael Sandersilla, joka edustaa Englannin keskuspankin rahoituskomiteaa ja vastaa suurimmasta osasta maan rahapolitiikan vaiheita. Asiantuntijat väittävät, että Sanders on erittäin uskomaton tukija toimenpiteille, jotka sallivat dramaattisempien toimenpiteiden toteuttamisen rahapolitiikan alalla. Hänen mukaansa Ison-Britannian talous tarvitsee kipeästi korkojen alentamista. Tämä työkalu voi kuitenkin olla tehokas vain silloin, kun Ison-Britannian ei tarvitse soveltaa kovaa vaihtoehtoa poistuakseen Euroopan unionista.

On syytä huomata, että punta menetti melkein heti Ison-Britannian virkamiehen lausunnon jälkeen noin 0,5% suhteessa dollarin arvoon ja yli 0,3% suhteessa euroon. Lisäksi näiden tapahtumien seurauksena oli pörssien reaktio, jossa useimpien suurimpien kaivosyhtiöiden osakkeiden arvo alkoi nousta, ylittäen 2 prosentin kasvun. Huomattakoon, että johtavasta joukosta yrityksiä, joiden osakkeet ovat laskeneet eniten hinnasta, on tullut Imperial, vastaten tällä tavoin tyhjennystuotteiden jyrkkään laskuun.

Myös tuontitavaroiden kustannusten lasku Saksassa ei vaikuttanut parhaiten Euroopan valuutan vaihtokurssiin. Tämän perusteella voidaan päätellä, että kaikki deflaation torjuntaa koskevat toimenpiteet olivat tehottomia eivätkä selvinneet tehtäviinsä. Tämän lisäksi heidän asemaansa kuitenkin palautui jonkin verran yrityksille, joilla on huomattavia määriä vientitarvikkeita. Esimerkiksi Nokian, Adidasin arvopapereiden arvo? Simens ja Daimler nousivat jälleen välillä 1 prosentista 1,9 prosenttiin.

Samaan aikaan Yhdysvaltain markkinoilla havaitaan täysin päinvastaisia prosesseja. Ensinnäkin, ei ole mitään keinoa pysäyttää tarjousten vähittäistä laskua. On syytä huomata, että joidenkin yhtiöiden osakkeiden arvo laski peräti 11 prosenttia lähes kaupan avaamisen jälkeen. Asiat olivat kuitenkin kaukana kaikista tällä viikolla tällä viikolla. Esimerkki tästä on TeamViewer, tietokoneohjelmistoyritys. Osakkeiden kasvuvauhti 2,5% ylitti kaikki ennusteet.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti