EU harkitsee rahaston perustamista korkean teknologian kehittämisen tukemiseksi

25.08.2019

Financial Timesin mukaan Euroopan unionin viranomaiset alkoivat miettiä lopulta vakavan tuen myöntämistä yrityksille, jotka osallistuvat modernin tekniikan kehittämiseen. Tätä tarkoitusta varten on tarkoitus perustaa erityinen rahasto, joka rahoittaa organisaatioita, jotka voivat yhtäläisin ehdoin kilpailla korkean teknologian kehittämisen alalla edistyneiden kiinalaisten ja amerikkalaisten yritysten kanssa.

Julkaisun mukaan eurooppalaiset virkamiehet kokoontuivat kehittämään asianmukaisen asiakirjan erityisen "Euroopan tulevaisuuden rahaston" perustamisesta, jonka määrä on noin 100 miljardia euroa. Hankkeen aloittajien idean mukaan rahaston tulisi tarjota sijoitustukea yrityksille, joilla on korkea potentiaali nykyaikaisen tekniikan kehittämisessä.

Asiantuntijoiden mukaan tämän aloitteen tarkoituksena on ensisijaisesti ottaa ratkaiseva askel kohti Euroopan unionin kehityssuuntaa. Sen avulla on tarkoitus motivoida huipputeknologia-alan yrityksiä aloittamaan aktiivinen sitoutuminen kiinalaisten ja amerikkalaisten kilpailijoiden kehityksen seuraamiseen. Lisäksi julkaisun mukaan tiedot jättiläiset, kuten Amazon, Apple, Facebook, Albbaba, Baidu ja muut, muodostavat todellisen uhan Euroopan unionin talouksille. Erityisesti julkaisu kertoo, että toistaiseksi mantereelle ei ole luotu vastaavaa yritystä, joka ainakin jotenkin voisi kilpailla jättiläisten kanssa.

Samanaikaisesti tällaisten yritysten tuki toimii vauhtina niiden kasvuun ja kehitykseen, mikä on väistämättä tilaisuus luoda uusia työpaikkoja. Mutta tällä hetkellä melkein kaikissa EU-maissa on suuri vaara menettää vaikutusvaltaansa jopa mantereellaan, mikä on syynä sellaisille ilmiöille kuin työpaikkojen säilyttäminen ja itsemääräämisoikeus strategisilla aloilla. Vielä ei kuitenkaan ole täysin selvää, pystyvätkö uuden hankkeen tekijät luottamaan kaikkien Euroopan unionin maiden tukeen.

Lisäksi Finansial Times muistutti, että Euroopan unioni on nykyään katastrofaalisesti jäljessä Kiinasta ja Yhdysvalloista, ottaen huomioon niiden jättiläisyritysten lukumäärä, jotka osallistuvat innovatiivisen tekniikan kehittämiseen. Useimmat analyytikot puolestaan odottavat, että Euroopan virkamiehet suhtautuvat kriittisemmin tähän asiaan ja asettavat tiukempia vaatimuksia alueellaan työskenteleville teknologian jättiläisille. Ensinnäkin nostetaan esiin verotusta, käyttäjien henkilötietojen turvallisuutta ja kilpailulakeja koskevia kysymyksiä.

On myös syytä huomata erikseen, että esimerkiksi Ranskan hallitus on jo ottanut käyttöön 3 prosentin veron korkean teknologian alalla toimivien ulkomaisten yritysten tuloista. Ensinnäkin maksavat yritykset, jotka ansaitsevat maailmanlaajuisesti yli 750 miljoonaa euroa ja erityisesti Ranskassa 20 miljoonasta eurosta. Siksi Ranskan viranomaiset yrittävät estää monikansallisten yritysten yrityksiä sijoittaa toimistonsa Euroopan unionin alueelle välttääkseen riittävän veron maksamisen toiminnastaan. Samaan aikaan melkein heti Yhdysvaltain presidentin hallinto reagoi tähän aloitteeseen sanoen, että ehdotettu vero on esimerkki amerikkalaisten yritysten harjoittamasta syrjivästä liiketoiminnasta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti