Dollarin varantovaluutta elää viimeisen päivänsä - JP Morgan

26.07.2019

Minkä tahansa heidän valuuttojensa maailmassa nimitetäänkin varannoksi, sen kesto ennemmin tai myöhemmin loppuu eikä se enää täytä tehtäväänsä. Viimeisen kerran saa vaikutelman, että dollari, jolle tämä operaatio uskottiin, alkaa valuuttaa ja aikansa, hitaasti ja väistämättä tulee loogiseen lopputulokseensa. Niinpä tutkittuaan kaikki indikaattorit ja suorittamalla paljon tutkimusta, erityisesti rahoitusmarkkinoista, virasto JP Morgan päätteli, että ennakoitavissa olevassa tulevaisuudessa dollari, joka on ainoa varantovaluutta, käyttää kaikki mahdollisuudet ja menettää määräävän asemansa maailmanmarkkinoilla.

Yli seitsemän vuotta sitten JP Morganin finanssianalyytikko Michael Kembalest kehitti erityisen kaavion, joka osoittaa selvästi, ettei yhdelläkään varantovaluutalla ole rajoittamattomia resursseja. Tämän perusteella on melko väistämätöntä menettää etuoikeutetun asemansa. Ja tämä kaavio todistaa melko vakuuttavasti, että myös Yhdysvaltain dollari on menettämässä tavanomaista hegemoniaansa ja vähitellen lakkaavan olemasta ainoaa valuuttaa, joka hallitsee maailmanmarkkinoita. Massachusettsin teknillisen instituutin professori Rudiger Dornbusch puolestaan väitti, että kriisin oli odotettava kauan, vaikka sen eteneminen tapahtui hyvin nopeasti. Tässä tilanteessa on pääasiassa syyllinen Yhdysvaltain keskuspankkijärjestelmään ja useimpien eri maiden keskuspankkien harkitsemattomiin toimiin, joita ne alkoivat toteuttaa vuonna 2008 tapahtuneen suuren finanssikriisin jälkeen. Ja tämä vahvistaa täysin professorin lausunnot.

Siitä huolimatta, että nytkin, kun dollarikriisi on käymässä yhä ilmeisemmäksi, melkein kukaan ei ihmettele, milloin tämä tapahtuu. Analyytikot puolestaan ovat itse huolestuneita lähestyvästä kriisistä, koska päävarantovaluutan heikentymisellä ja sen määräävän aseman menettämisellä on merkittäviä vaikutuksia koko maailmantalouteen. Ensinnäkin se vaikuttaa niihin maihin, jotka ovat tottuneet siihen, että dollari on aina luotettava, ja siksi ne keräävät sen vararahastoihinsa tärkeimpänä arvokkaana omaisuutena. JP Morgan -asiantuntijat ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että keskipitkällä aikavälillä dollari menettää huomattavasti perinteisen asemansa useista syistä kerralla, ja yksi niistä on prosessien suhdanneluonne. Välttääkseen kriisin tuhoisat vaikutukset, joiden seurauksena väistämättä putoaa dollarin jalustalta, maiden tulisi huolehtia tarjoavan varanssalkkuihinsa lupaavammat valuutat Aasian maissa, jotka kehittävät nopeasti talouttaan.

Toisen maailmansodan päättymisen jälkeen Yhdysvaltojen talous oli nousussa, koska se ei kärsinyt vihollisuuden tuhoisista tekijöistä ja harjoittanut kansainvälistä kauppaa suhteellisen rauhallisissa olosuhteissa. Juuri tästä johtui päätös nimittää dollari yhtenäiseksi varantovaluuttaksi, talouden aikaan voimakkaimmaksi. Ajat ovat kuitenkin muuttumassa, eikä kukaan tee lausuntoja siitä, että Yhdysvaltain valuutan, kuten ennenkin, pitäisi olla ainoa kansainvälinen maksuväline. Historialliset kokemukset osoittavat, että ennemmin tai myöhemmin mikä tahansa valuutta menetti määräävän markkina-asemansa, antaen tietä vahvemmille kilpailijoille. Siksi samanlaista kohtaloa ei voida välttää ja dollaria.

Dollarin muodostumisesta yhtenä kansainvälisenä valuuttana on kulunut yli 70 vuotta, ja sen jälkeen paljon on muuttunut, ja talouskasvun johtajat ovat vaihtuneet. Vaikuttava esimerkki on Kiinan talous, joka on äskettäin edistynyt niin pitkälle kehitykseen, että suurin osa perinteisesti tunnustetuista johtajista on jäänyt kehityksensä jälkeen ja kertyy vain yhä enemmän velkoja. Lisäksi itse Kiinan lisäksi alueella on melko monia maita, joilla on myös valtava taloudellinen potentiaali. Tämän perusteella dollarista itsessään on tulossa liian hankalaa keinoa keskinäiseen sovintoon heille, ja siksi he kieltäytyvät yhä enemmän siitä tiettyjen kaupantekojen yhteydessä. Ja tämä johtaa tilanteeseen, jossa dollari, menettäessään yksinoikeutensa, alkaa menettää arvoaan, asteittain antaen tavanomaiset asemansa kilpaileville valuutoille. On syytä mainita tosiasia, että jo tänään monet valtiot alkavat vähitellen päästä eroon dollarista, joka varastoidaan niiden varastotilaan, korvaamalla sen muilla, lupaavammilla varoilla, kuten kullalla, hopealla ja muilla arvoilla. Kaikki tämä vain pahentaa Yhdysvaltain valuutan jo ennestään kateellista asemaa, jossa se löysi itsensä. Ja viimeaikaiset tutkimukset osoittavat selvästi, että hitaasti mutta varmasti dollari alkaa menettää hallitsevaa asemaansa maailmanmarkkinoilla ja sen osuus vähenee merkittävästi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti