Apple lopettaa asiakkaidensa seurannan Siri: n avulla

03.08.2019

Lukuisat asiakasvalitukset ympäri maailmaa pakottivat Applen luopumaan Siri-ohjelman suorituskyvyn arvioimiseksi luodusta ohjelmasta. On huomattava, että tämän ääniassistentin luojat aikoivat käyttää tutkimukseensa noin 1% kaikista laitteiden omistajien pyynnöistä. Erityisesti yritys itse ilmoitti, että sen jälkeen kun he olivat suorittaneet vakavan ja yksityiskohtaisen todentamisen palvelun työstä ympäri maailmaa, arviointijärjestelmän toiminta poistettiin. Yrityksen edustajien todettiin myös, että tällaisen arviointijärjestelmän asennus on mahdollista vain asiakkaan pyynnöstä. Vain käyttäjän itsensä, jolla on oikeus valita, tulisi hän yhdistää tämä toiminto vai ei.

Arviointitoimintoa esittelevät Applen edustajat selittivät käyttäjilleen tällaisia toimintoja sillä, että heidän on jatkuvasti seurattava äänipalvelua saadakseen kuvan siitä, kuinka se toimii oikein ja vastaako se oikein äänikomennoihin.

Syy siihen, että Apple osoitti yhtäkkiä yleisölle niin kovalla lausunnolla, oli tosiasia, että sitten ei niin kauan sitten The Guardianin sivuille ilmestyi melko laaja julkaisu, joka aiheutti konkreettisesti järkyttymisen aallon yhteiskunnassa. Tässä artikkelissa paljastettiin melko odottamattomia ja epämiellyttäviä yksityiskohtia arviointipalvelun toiminnasta. Kuten tiedät, yritys käyttää tutkimuksen suorittamiseen muiden organisaatioiden ulkopuolisten asiantuntijoiden palveluita. Juuri heistä tuli tiedonvuotojen lähde tämän palvelun soveltamisen yksityiskohdista. Tällaisten palkattujen työntekijöiden raporttien mukaan erityistyöntekijöiden hallussapito merkitsi eri maista tulevien asiakkaiden keskusteluja, joissa keskusteltiin melkein mistä tahansa aiheesta, keskusteluista hoitavan lääkärin kanssa, intiimeihin yksityiskohtiin ja joihinkin laittomiin puolueisiin liittyviin keskusteluihin. On myös huomattava, että työhön osallistuvat työntekijät eivät osaa vain englantia, vaan myös saksaa, ranskaa ja monia muita kieliä. Niinpä yrityksen seiniin kerättiin valtava määrä liian luottamuksellista tietoa kaikkialta maailmasta. Tilannetta pahentaa se, että Siri on saanut kyvyn aloittaa itsenäisesti ja satunnaisessa tilassa tallennuksen aikana, josta kukaan ei ilmoita laitteen käyttäjälle. Älypuhelimien lisäksi vastaavia tapauksia esiintyy kelloissa, Apple Watch- ja Apple HomePod -kaiuttimissa. Toisaalta on huomattava, että nauhoituksen alku voi laukaista mikä tahansa terävä ääni, jopa teräväpussitetulla painikkeella.

Huolimatta siitä, että yritys lupasi sulkea tämän ohjelman kokonaan, ei ole mitään takeita siitä, että kaikki asiantuntijoiden vastaanottamat tietueet tuhoutuvat. On suuri todennäköisyys, että kaikki palvelimille tallennetut tiedot pysyvät siellä, kunnes joku tarvitsee sitä. Ja ei ole mitään takeita siitä, että käyttäjien henkilökohtaisia tietoja ei käytetä mihinkään tarkoitukseen. On kuitenkin syytä huomata, että Apple on kaukana ainoasta yrityksestä, joka osallistuu tällaisiin skandaaliin tilanteisiin, koska maailmassa on yhä enemmän yrityksiä, jotka haluavat tietää mahdollisista asiakkaistaan, melkein kaikesta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti