Ammatillisen koulutuksen saaminen oli enemmistön kannalta odottamattoman kallista

14.11.2017

"Pelastakaa lapset", tämä on julkisen ihmisoikeusjärjestön nimi, joka päätti tehdä kyselyn ammatillisten koulujen ja lyseo-opiskelijoiden keskuudessa koulutuksen kustannuksista. Siksi selvisi, että noin 79% koulutukseen osallistuvista opiskelijoista ei ollut mitenkään käsitystä siitä, kuinka paljon he joutuisivat maksamaan opinnoistaan. Samaan aikaan huomattava määrä suomalaisia perheitä, tällaiset kulut ovat käytännössä mahdottomia.

On syytä huomata, että ammatillisessa oppilaitoksessa sekä lyseossa tapahtuva koulutus vaikuttavat suurelta osin opiskelijoiden perhebudjetin tilaan. Julkisen organisaation tutkijat jakavat nämä tutkimustiedot.

Kuten opiskelijat myönsivät, suurin osa näistä kustannuksista on tietokoneiden ja oppikirjojen hankkiminen koulutuksen kannalta. Sinun on kuitenkin oltava valmis siihen, että sinun on maksettava yli sata euroa kokeiden suorittamiseksi. Lisäksi sinun on ostettava erilaisia työkaluja ja haalareita.

Tutkimus osoitti, että 60 prosenttia opiskelijoista koulutuksensa kustannukset ovat varsin konkreettisia, minkä vuoksi heille ei ole helppoa selviytyä. Noin 13% myönsi, että heillä oli vakavia ongelmia tämän asian suhteen. Kuten jotkut opiskelijat myönsivät, heidän oli valittava tärkeimmät oppikirjat, kieltäytyivät muista.

Samanaikaisesti todettiin, että oppilaitosten ylivoimainen määrä ei pidä tarpeellisena ilmoittaa perheille tulevista kuluista. Lähes 85 prosenttia vastaajista totesi, että he eivät saaneet tietoa koulutuksen kokonaiskustannuksista. Ja vain 79% kertoi, että opintojensa aloittamisen jälkeen heille kerrottiin tämän määrän suuruudesta.

Samalla on tärkeää huomata, että valtaosa opiskelijoista on yllättävää, että heidän on maksettava hyvin paljon heidän koulutusta varten.

Toisaalta "Save the Children" -organisaatio ja muut julkiset yhdistykset ovat päättäneet vedota hallitukseen siviilialoitteella, joka allekirjoitti sen syyskuussa ja alkoi kerätä 8 tuhatta ääntä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja

Kirjoita kommentti